пʼятниця, 16 листопада 2012 22:47

"Мовний" закон - це штучна конструкція, спрямована на надання російській статусу державної" - Василенко

"Мовний" закон - це штучна конструкція, спрямована на надання російській статусу державної" - Василенко
Володимир Василенко. Фото: glavcom.ua

"Мовний" закон Ківалова-Колесніченка — це штучна конструкція, спрямована лише на надання російській мові статусу державної.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, професор Володимир Василенко.

Говорячи про зміни до мовного закону, які розробила робоча група при Кабінеті міністрів, він наголосив: "Ці зміни і доповнення вирішують ситуацію, врегульовують її в більш-менш нормальному руслі. Це такий пожежний захід. Це якийсь компроміс, якщо можна говорити про компроміс, коли той закон був силовим чином нав'язаний парламентом".

Водночас, Василенко підкреслив, що самих цих змін буде недостатньо і у майбутньому необхідно буде ухвалювати ще й закон щодо розвитку саме української мови.

"Тепер для того, щоби не збурювати всіх і вся ці зміни можуть бути внесені. Але якщо навіть їх буде внесено, необхідно окремо внести закон про українську мову як державну та щодо забезпечення її належного функціонування у всіх сферах публічного життя по всій території України. Цей законопроект було внесено Сергієм Головатим у серпні", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці мають пишатися своєю мовою, якщо хочуть стати частиною Європи

Василенко переконаний: "Намагається запровадити статус російської мови як регіональної є сурогат надання їй офіційного квазідержавного статусу. Бо таким чином ( ухвалення закону Ківалова-Колесніченка — ред.) Партія регіонів намагалася виконати свою обіцянку стосовно надання російській мові державного статусу".

"Надання російській статусу регіональної чиновники, які не володіють українською мовою, намагаються створити для себе право не говорити нею. От в чому суть. Це не піклування про громадян, а піклування про свої егоїстичні інтереси і реалізація принципу: "Українську мову не знав, не знаю і знати не хочу", - додав професор.

Водночас, він наголосив, що статус української мови як єдиної державної аж ніяк не порушує права громадян, які не є етнічними українцями, або не україномовними, а автори "мовного" закону на цьому спекулюють і дезінформують суспільство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Опозиція поговорить з Колесніченком: чи це буде бесіда Фаріон, чи спортивні вправи інших депутатів" - нардеп

"Цей закон — це штучна конструкція, спрямована на одне — надання російській мові статусу державної, - підкреслив Василенко. - Ніхто ж не ставить питання про насильне нав'язування української мови скрізь на всій території України в усіх сферах. Ідеться лише про виконання вимог Конституції".

Зараз ви читаєте новину «"Мовний" закон - це штучна конструкція, спрямована на надання російській статусу державної" - Василенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути