середа, 14 листопада 2012 12:57

Москаль пропонує обмежити повноваження спецпідрозділів - "Беркут" відправлять у зони стихійних лих?

Москаль пропонує обмежити повноваження спецпідрозділів - "Беркут" відправлять у зони стихійних лих?
Геннадій Москаль вніс до Ради законопроект, який обмежить права спецпідрозділів і усуне їх із виборчого процесу. Фото: mair.in.ua

У Верховну Раду поданий законопроект, який сильно обмежує повноваження бійців спецпідрозділу.

Бійцям "Беркута" хочуть серйозно обмежити повноваження. Якщо Верховна Рада підтримає законопроект Геннадія Москаля, спецпідрозділ не зможе більше нести службу на масових акціях, у тому числі протестних, і брати участь в операціях поза об'єктів, що мають особливе значення для народного господарства, пише "Комерсант - Україна" в публікації "Беркуту" подрезают крылья". Для прикладу, "беркутівців" більше не зможуть відправити "захищати" бюлетені в окружкомах або втихомирювати футбольних фанатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦВК не має права назначати перевибори. Це політичне рішення, яке підтримується владою - нардеп

Згідно із законопроектом, спецназ МВС зможуть залучати також на об'єкти, що постраждали в результаті стихійного лиха та екологічних катастроф.

Необхідність прийняття закону Москаль пояснює масовим використанням сил "Беркута" під час парламентських виборів. У пояснювальній записці зазначено, що підрозділи МВС "Беркут" використовували для захоплення окружних виборчих комісій в деяких округах Миколаївської області і в Києві, через що були спотворені результати парламентських виборів. "У Первомайськ був стягнутий весь міліцейський "звіринець" - і" Беркут ", і "Грифон", і "Барс"! Який це тоді вільний вибір при людях в масках, з автоматами і собаками? При Гітлері і Франко і то вибори були вільніше! Тому співробітників міліції необхідно вивести з політичного процесу", - заявив Москаль, обраний до складу Ради VII скликання за списками" Батьківщини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підтягнули "Беркут" із сусідніх областей

Однак глава прес-служби МВС Володимир Поліщук запевнив, що під час виборів "Беркут" виконував свої функції згідно з законом і може залучатися для охорони громадського порядку в разі конфліктних ситуацій під час масових заходів.

"В основному тактика їх дій така: вони ("Беркут") шикуються в шеренгу і розділяють полярні політичні сили, аби ті не зчепилися", - пояснив Поліщук. За його словами, якщо Верховна Рада все ж підтримає ініціативу Москаля, то структура МВС, можливо, буде реформована. "Ймовірно, це буде проходити в руслі модернізації силових структур, про що сьогодні говорив президент Віктор Янукович", - зазначив Володимир Поліщук.

Зараз ви читаєте новину «Москаль пропонує обмежити повноваження спецпідрозділів - "Беркут" відправлять у зони стихійних лих?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути