неділя, 11 вересня 2011 16:19

Молдова встановила світовий рекорд, проживши 2 роки без президента

Молдова встановила світовий рекорд, проживши 2 роки без президента

Сьогодні, 11 вересня, виповнилося два роки, з тих пір, як Молдова живе без обраного президента, що є світовим рекордом.

Ця країна є парламентською республікою, і президента обирає парламент. Колишній президент Молдови, голова Партії комуністів Володимир Воронін подав у відставку 11 вересня 2009 р. Він займав посаду глави держави з 2001р. Два терміни підряд, і, згідно конституції, не міг балотуватися на цей пост утретє.

Після прийняття парламентом відставки Вороніна, в.о. президента Молдови був затверджений голова парламенту Міхай Гімпу. Однак, оскільки парламенту не вдалося вибрати нового главу держави восени 2009 р., Гімпу залишився виконувати обов'язки президента до скликання нового парламенту.

Після того, як в Молдові 28 листопада 2010 пройшли чергові дострокові парламентські вибори, виконувати обов'язки президента почав Маріан Лупу, будучи новим головою парламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна підписала з Молдовою та Румунією декларацію про митну співпрацю

Парламент не може обрати нового президента через відмову опозиції підтримати кандидатуру на цей пост, що висувається владою. Так, ліберально-демократичні партії, перебуваючи в опозиції, відмовилися голосувати навесні 2009 р. за кандидатуру Зінаїди Гречаної, висунуту правлячої тоді Партією комуністів.

Згідно з чинним законодавством, президент обирається в парламенті трьома п'ятими голосів депутатів (мінімум 61 з 101 депутата). Правлячій нині в Молдові коаліції для самостійного обрання президента не вистачає двох голосів, які вона може отримати, лише заручившись підтримкою депутатів від фракції Партії комуністів.

Зараз ви читаєте новину «Молдова встановила світовий рекорд, проживши 2 роки без президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути