неділя, 27 жовтня 2013 17:58

Між Україною і Росією відбувається взаємне кривляння - експерт

Між Україною і Росією відбувається взаємне кривляння - експерт
Андрій Новак. Фото: ukrinform.ua

Президенти країн Митного союзу ухвалили рішення про можливість введення єдиного митного тарифу для третіх країн. Це нововведення стосуватиметься країн, які долучаться до інших торгових альянсів, що спровокує зростання імпорту в країни МС.

Таке рішення схвалили на засіданні Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав держав, 24 жовтня в Мінську. Проте запевнили, що всі договори Росії, Білорусі та Казахстану з Україною про зону вільної торгівлі будуть дотримані.

В інтерв'ю Gazeta.ua голова Комітету економістів України Андрій Новак розповів чим може обернутися ініціатива Митного союзу стосовно бар'єрів для України.

Як розцінюєте таку ініціативу?

- Внутрішня ініціатива серед країн Митного Союзу про тарифний бар'єр для інших країн, які не є членами організації, є помилковою. Розуміємо, що ця пропозиція безумовно походить від Російської Федерації. Це є помилкове продовження стратегії конфліктності зі сторони нашого сусіда по відношенню, в першу чергу, до України. Тому що ця стратегія в підсумку нашкодить найбільше РФ. Це стосуватиметься і економічного і політичного негативу.

Чому?

- Москва не отримає особливих дивідендів через проведення подібних бар'єрів. Насамперед її спіткатимуть економічні втрати. Політичне керівництво Росії на сьогодні поводить себе не як керманичи великої держави, а як начальство ображеної політичної дитини. Через що і майже щодня репродукує конфліктні ініціативи.

Як має себе поводити Україна?

- Для української політичної еліти це треба використати. Ініціювати зустрічні неконфліктні пропозиції. В основному, щоби продемонструвати, що номінально велика держава проявляє слабкість, а її партнери готові до конструктивної, продуктивної співпраці в майбутньому.

Чи матимуть реальні наслідки для Києва погрози Москви?

- Більшість гарячкуватих ініціатив в економічній сфері не будуть реалізовані. В усякому разі - в повному об'ємі і таким чином, як про це грозиться Росія. Причина проста — між російський та українським бізнесами конфліктів нема.

Якщо між Україною і Росією відбувається взаємне кривляння і неспокійна взаємодія на щорічну суму 50 млрд доларів, то це означає, що рівно на цю суму є взаємна вигода економічної співпраці українських та російських суб'єктів. Це означає, що в будь-якому торговельному конфлікті не буде лише однієї програшної сторони.

Ті українські товари, які продаються на російському ринку - вони оподатковуються російським законодавством і гроші йдуть в бюджети всіх рівнів від центрального до місцевого. Якщо українські виробники розміщують виробництва на території РФ, то вони забезпечують зайнятість росіян, і відповідно бюджет Росії податками на доходи фізичних осіб. Тобто збитки нестимуть від торгівельного конфлікту всі.

Проте Ви наголосили, що по-суті є лише конфлікт на політичному рівні, і його немає в бізнес-середовищі.

- Так, тому з часом бізнес дасть сигнал російському політичному керівництву, що будь-які економічні негаразди з Україною є невигідні та збиткові.

Це при тому, що українська сторона жодним чином, жодною дією не застосувала принципу симетричних відповідей. Ще не було схожої заборони російської продукції стосовно її продажу на українській території, але якщо Київ на це піде, то втрати російської економіки збільшаться в рази.

Зараз ви читаєте новину «Між Україною і Росією відбувається взаємне кривляння - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

331

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути