пʼятниця, 13 квітня 2018 11:35

Міськрада Дніпра реалізувала "брудну" схему обходу тендерів - ЗМІ

Автор: Autoline
 

Міськрада Дніпра дозволила в обхід тендерних закупівель придбати для міста сміттєвози за сумою, завищеною мінімум на 27 млн грн.

Про це йдеться у розслідуванні "Наших грошей".

Зазначається, що мер міста Борис Філатов так хотів купити сміттєвози за завищеною ціною, що "пішов на змову із Приватбанком і отримав підтримку у керівника держави".

Усе почалося з 2016 року. Тоді комунальне підприємство "Управління по ремонту та експлуатації автошляхів" (УРЕА) оголосило тендер на закупівлю сміттєвозів на 145 млн грн. Вимоги до техніки прописали так, що виграти могли лише автівки на базі "Форду" лише від двох фірм – ТОВ "Укрспецтехінвест" і ТОВ "Сучасні вантажівки". КрАЗ і світові виробники "Івеко" і "Ман" не могли взяти участь у тендері.

Учасники торгів поскаржилися в Антимонопольний комітет. Заточеність тендеру під конкретного виробника публічно визнавав і Філатов. Але замість того, щоб внести зміни в документацію, комунальники оголосили нову процедуру з тими ж дискримінаційними заточками.

  Витяг зі скарги учасників торгів
Витяг зі скарги учасників торгів

На новий тендер "фордовики" подавалися зі старими документами. Це помітили інші дилери. АМКУ знову завадив УРЕА провести торги в заздалегідь визначені руки. Тоді в процес втрутився Філатов - скористався рідкісною схемою. Вона полягає в тому, що сміттєвози будуть придбані без тендеру через лізинг.

30 березня і 2 квітня виконком Дніпровської міськради дозволив КП УРЕА укласти з Приватбанком договори фінансового лізингу. Березнева угода вартістю 139,70 млн грн розрахована на 28 сміттєвозів, квітнева вартістю 78,98 млн грн – на 15 сміттєвозів.

Авансовий внесок складає відповідно 70% і 50%, відсоткова ставка – 16% річних. Фактично цей "лізинг" є банальним кредитом на один рік.

"Саме лізинговий хід дозволить провести закупівлю через державний банк, який за законом має право не проводити відкриті торги, а купити що завгодно і в кого завгодно за якою завгодно ціною через допорогову закупівлю", - наголошує видання.

Журналісти підрахували: якби сміттєвози придбали в офіційного українського дилера Ford Trucks (компанія "Автеку") - заплатили б 117,78 млн грн. А очікувана вартість дніпровських тендерів була 145 млн грн. Відтак дельта становить 27 млн грн, або 20% від вартості закупівлі.

Зазначається, що Бориса Філатова підтримав президент Петро Порошенко. За даними з Адміністрації президента, оточення глави держави вирішило на президентських виборах опиратись на підтримку мерів ключових міст: Кернеса, Труханова, Філатова.

Тому Порошенко публічно на прес-конференції в Вінниці пообіцяв Філатову, що розбереться з АМКУ. За даними "Наших грошей", мова йде про законопроект, яким змінять закупівельне законодавство. Його текст поки не оприлюднили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На бюджетних закупівлях розкрадають 20 відсотків

Автомобілебудівна корпорація "Богдан" до кінця 2017 року купувала в Росії тягові електродвигуни для українських тролейбусів. Про це стало відомо з розслідування програми "Схеми". У ньому ідеться про те, що минулоріч корпорація виграла тендер на поставку столиці 80 тролейбусів. Російські двигуни виготовлені на Псковському електромашинобудівному заводі. Той працює для оборонного комплексу РФ. Двигуни замінять на вітчизняні - з харківського "Електроважмашу".

Зараз ви читаєте новину «Міськрада Дніпра реалізувала "брудну" схему обходу тендерів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути