Ексклюзиви
вівторок, 09 липня 2024 23:36

Місія 3.0. Що Орбан шукав у Пекіні

Місія 3.0. Що Орбан шукав у Пекіні
На думку Віктора Орбана, головним миротворцем є Китай. Фото: eastnews.ua

Угорський прем'єр Віктор Орбан продовжив своє міжнародне турне. Це може свідчити про можливу ухвалу важливих рішень на наддержавних рівнях. Що це можуть бути за рішення та чому Орбан так поспішає, - з'ясовувала Gazeta.ua.

Обхідний маневр

За підсумками перемовин з Путіним 5 липня угорський прем'єр написав у соцмережі про наміри з 8 липня "продовжити зусилля, спрямовані на врегулювання конфлікту в Україні". Намір виконав уже 8 липня - прибув до Китаю.

Чому? Візит був несподіваним навіть для Євросоюзу. Частково причини дипломатичного "стрибка" з Москви до Пекіна він пояснив у інтерв'ю німецькому виданню Bild після зустрічі з Путіним. За його словами, обидві сторони конфлікту вважають припинення вогню більш корисним для супротивника, тому відмовляються. На думку ж Орбана, потрібно йти від перемир'я до перемовин, а не навпаки. Із цим він і полетів до столиці КНР за зустріч із Сі Цзіньпіном.

Ревнощі Путіна

У спину йому - своєрідне послання від Кремля: речник Путіна Дмитро Пєсков зазначив, що Туреччина таки могла би стати майданчиком для пошуку компромісу (вочевидь, з огляду на результати виборів в Ірані), а Путін жодного послання Байдену чи учасникам саміту НАТО не передавав. Ближче до півдня за київським часом, коли угорський прем'єр зустрічався із Сі, кремлівський диктатор надіслав ще один сигнал - масовані ракетні обстріли України.

"Думаєте, що своїми ракетами ви змусите нас прийняти ваші умови миру - ви отримаєте тільки зворотню реакцію та симетричну відповідь", - заявив президент Володимир Зеленський у Польщі на спільній прес-конференції з прем'єром країни Дональдом Туском, коли підписував безпекову угоду.

Що сказав Сі

У Пекіні Орбан високо оцінив той факт, що Китай закликає до миру. Причина - Угорщина є сусідкою України, тому теж прагне якнайшвидшого врегулювання. Саме КНР, переконаний він, є "ключовою силою" у створенні умов для досягнення миру.

"Ось чому я приїхав…лише через два місяці після офіційного візиту (Сі Цзіньпіна, - Gazeta.ua) до Будапешта", - пояснив Орбан.

Що міг на це відповісти голова Китаю? Звісно, схвалив зусилля угорського гостя по політичному врегулюванню української кризи та наголосив: якнайшвидше припинення вогню відповідає інтересам обох сторін. Однак пріоритетом є сприяння зниженню напруги завдяки дотриманню трьох принципів: перешкоджати розширенню поля бою, ескалаціям та провокаціям.

Не кажи "гоп"...

Угорський гість залишився задоволений: "Лідер Сі чітко дав мені зрозуміти, що Китай продовжить свої зусилля, спрямовані на створення умов для миру. Ми не одні! Миротворча місія буде продовжена".

Це задоволення не поділяють лідери Євросоюзу, України та Польщі. Президент Володимир Зеленський заявив, що не знав про плани Віктора Орбана відвідати Москву після Києва. Чи знав Путін про маршрут угорського гостя після столиці РФ - невідомо. Але після міні-турне прем'єр Угорщини попрямував до Вашингтона на саміт НАТО. Раніше генсек Альянсу Єнс Столтенберг говорив, що Альянс обговорить поїздки Орбана. Натомість у ЄС посли країн-членів мають намір обговорити поїздки Орбана та загалом головування Угорщини.

Тим часом, ситуація дедалі більше нагадує шахову партію. Поки Орбан мандрував до Китаю, до Росії прибув прем'єр Індії Нарендра Моді, котрий не був присутній на Глобальному саміті миру. Хід у відповідь зробила Польща: згідно підписаної 8 липня безпекової угоди з Україною, польська ППО збиватиме російські ракети, що прямуватимуть на її територію над Україною. Крім того, передбачається створити Український легіон, служити в якому матимуть право громадян іншої країни, котрі є поза її межами. Тренуватиме їх польська сторона.

Зайшли з Європарламенту

Орбан спробував перекрити ці досягнення України на геополітичній дошці в іншій площині, - в Європарламенті. З його подачі там створена депутатська група "Патріоти за Європу". До групи увійшли представники партії Орбана "Фідес", ультраправої "Австрійської партії свободи" та популістський опозиційний рух ANO екс-прем'єра Чехії Андреа Бабіша. Днями до групи приєдналися французькі ультраправі "Національного об'єднання" Марін Ле Пен та Жордана Барделла. З іншими членами група нині складається з 84 депутатів з більш ніж 10 держав ЄС. Таким чином, як і прогнозувала Gazeta.ua, альянс "Європейської народної партії" з іншими силами отримав у Європарламенті доволі строкату опозицію. Наміри у групи амбітні: Барделла став її президентом (Кінга Гал від "Фідес" - віце-президенткою), а Орбан пообіцяв кардинальні зміни в європейській політиці. Як мінімум, така група може суттєво уповільнити ухвалу рішень, у тому числібтих, які ухвалюватимуться на користь України.

Цікаво, що крім Європарламенту, Орбан заручився підтримкою свого давнього політичного партнера, словацького прем'єра Роберта Фіцо. У першій появі на публіці після замаху Фіцо палко підтримав миротворчу місію свого угорського колеги.

Тлумачення місії

Тим часом, журналісти Радіо "Свобода" змогли дістати текст закритого листа Віктора Орбана до голови Ради Європи Шарля Мішеля та лідерам країн-членів Євросоюзу. У посланні йдеться про суть цих поїздок, а відправлене воно з Азербайджану, куди угорський прем'єр заїхав перед відвідинами Китаю.

Автор підтвердив, що виступав не від ЄС, а сам по собі та мав не меті просто особисто почути від України та Росії їхні позиції. Утім, своїх адресатів він переконує, що у Путіна достатньо сили для перемоги в Україні, але він погодиться на тимчасове припинення вогню, якщо будуть усунені можливості для ВСУ перегрупуватися. Свій поспіх Орбан пояснює тим, що потрібно діяти швидко: "Якщо ми не зможемо стримати або зупинити цей процес, то в найближчі два місяці станемо свідками більш драматичних втрат та військових подій на передовій, ніж будь-коли раніше".

Хочуть одного, та кожному - своє

Сі Цзіньпін на зустрічі з Орбаном заявив - світ має "створити умови" для початку переговорів України та Росії. Які це можуть бути умови, він не поточнив. Натомість у Китаї бачили ще одного іноземного гостя - міністра закордонних справ Білорусі Максима Риженкова. За офіційними даними, китайський головний дипломат Ван І обговорив із білорусом поглиблення співробітництва. Але для цього не потрібно так поспіхом їхати за півсвіту у Пекін! Натомість у ЄС останнім часом висловлювали занепокоєння ситуацією на кордоні з Білоруссю, очікують провокацій.

І все це відбувається на тлі заяв про прагнення миру. Якщо Сі закликає "створити умови", то Зеленський розкриває - які саме: "Весь світ має використати всю свою рішучість, щоб нарешті покласти край російським ударам".

Шляхи до миру, схоже, у кожного свої. Наприклад, Орбан в інтерв'ю визнав: Росія вдерлася на територію України, "але я не хочу визначати, хто за що відповідає". У Пекіні натомість закидають решті світу за пасивність.

І лише одна людина не говорить про мир, хоча від неї цей мир, власне, і залежить. У такому разі навіщо всі ці поїздки і поспіх на тлі вбивчих ракетних обстрілів?

Багато шуму - і нічого

Після того, як лідерка італійських правих та прем'єрка Італії Джорджія Мелоні не пішла на пропозицію Віктора Орбана про альянс двох правих партій у Європарламенті саме через питання України, угорському прем'єру довелося терміново докладати зусиль, аби не втратити політичний вплив. Так, він нині має третю за чисельністю групу в ЄП, але ми бачимо і по поїздках, по контактах з китайською стороною і, можливо, з Трампом, що Віктор Орбан реалізовуватиме отой проросійський варіант "правого ухилу", вважає кандидат політичних наук Олексій Буряченко. "Але це і добре, - пояснив він Gazeta.ua, - Якраз така дика, неконтрольована політика Орбана оголює проблеми ЄС. Постало питання: він поїхав без мандату - і що далі? Будуть санкції накладені?... Україні потрібно проявляти

внутрішню консолідацію, холодний розумі і прораховувати свої кроки на десятки років наперед".

Адже Путін насправді не хоче миру і він про це відверто каже, звернув увагу політтехнолог Михайло Шейтельман: "Він висуває умови не для миру, а для переговорів. Угорщина цих умов, до слова, не визнає. Цікаво Путін себе повів: спочатку прямо відмовив Ердогану у тому щоби той був посередником, а потім Орбану теж прямо заявив - оголосив свої умови на колегії МЗС РФ".

На думку Шейтельмана, розбіжність позицій Києва та Москви стала великою несподіванкою для Орбана. Ще більшим "сюрпризом" - несприйняття Путіним китайського мирного плану. "Ані Путін, ані його команда не схвалювали мирний план. Його канцелярія зазначила, що там є цікаві моменти" - нагадав експерт.

При цьому, угорці, згідно з соцопитуваннями, вважають Росію своїм ворогом, тому Орбан не має мандату від своїх виборців на те, що він почав робити на початку липня. "Пам'ятаєте президента ПАР Рамафосу? Він не один приїздив до України, кілька президентів Африканських країн. І ініціативи Орбана так же швидко забудуться. Путін колись казав, що він хоче не посередників, а гарантів. Угорщина таким гарантом бути не може. Загалом, у плані встановлення миру нічого не змінилося порівняно з роком минулим. Є лише ілюзії, котрі невідомо навіщо хтось розповсюджує", - пояснив Шейтельман.

Зараз ви читаєте новину «Місія 3.0. Що Орбан шукав у Пекіні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути