вівторок, 22 лютого 2022 16:11

"Мінськ вже знищений. Є загроза повноцінної війни" – Борислав Береза

21 лютого президент РФ Володимир Путін заявив про визнання так званих ЛДНР - окупованих районів Донецької та Луганської областей. Підписав "договори" з ватажками бойовиків Леонідом Пасічником і Денисом Пушиліним. Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна може розірвати дипломатичні відносини з країною-агресором Росією.

Які кроки має робити українська влада та як реагуватиме Захід – в інтерв'ю Gazeta.ua розповів колишній нардеп Борислав Береза.

Автор: Gazeta.ua
  "Путін у зверненні проявив ненависть до України. Назвав ті українські міста, які хоче окупувати – від Очакова до Каховки, від Харкова до Києва. Йому цікава Україна, яка є провінцією Російської імперії", говорить Борислав Береза
"Путін у зверненні проявив ненависть до України. Назвав ті українські міста, які хоче окупувати – від Очакова до Каховки, від Харкова до Києва. Йому цікава Україна, яка є провінцією Російської імперії", говорить Борислав Береза

Як зараз має реагувати влада?

Перш за все має бути заява парламента. По-друге, президент повинен скликати РНБО та прийняти рішення про оголошення воєнного стану на території Донецької та Луганської області. По-третє, потрібно розпочати мобілізацію. По-четверте – розрив дипвідносин з агресором. Тоді треба знайти державу, через яку зможемо спілкуватися. По-п'яте, запровадження візового режиму з РФ. Все це потрібно було робити.

Дуже важливо, щоб парламент і президент, об'єднавшись, почали в інформаційній площині на Заході проводити тиск на уряди Франції, Німеччини – всіх країн, які не дуже хочуть запроваджувати санкції. Бо єдиний шлях впливати на ситуацію саме через інформаційний простір. Бо там дуже чутливі до цього – якщо їх виборці це бачитимуть, то розумітимуть, що політики захищають їх базові цінності. А не комерційні інтереси.

Путін у зверненні проявив ненависть до України. Назвав ті українські міста, які хоче окупувати – від Очакова до Каховки, від Харкова до Києва

Жоден з цих кроків повністю не виконано зараз? Як діє влада?

На жаль, так. Влада некомпетентна. Не довіряє нашим західним партнерам. Загроза повномасштабного вторгнення не зникла. Росія може робити дуже неочікувані для нашої влади рухи, але західні партнери про це попереджають. Більше того, Путін у зверненні проявив ненависть до України. Назвав ті українські міста, які хоче окупувати – від Очакова до Каховки, від Харкова до Києва. Йому цікава Україна, яка є провінцією Російської імперії. Він вчора про це заявив. Тому треба готуватися до війни та спротиву. Для цього треба негайно перенаправити всі гроші на озброєння та енергонезалежність. Тому що без доріг ми можемо вижити, а без ракет, потужної армії та енергетичної безпеки – майбутнє України неможливе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Європа хоче уникнути війни. Важливо, щоб це було не коштом України" - ексголова МЗС

Кров українців у війні, якщо Росія розпочне повномасштабне вторгнення, буде саме на руках Заходу

На яку реакцію Заходу зараз варто розраховувати?

Санкції – 100 відсотків. Але потужні санкції залежать від того, як зможуть наші урядовці та перші особи держави відстояти державні інтереси. Давайте відверто казати, та ж Німеччина чи Франція не дуже хочуть запроваджувати потужні санкції. Вони хочуть і далі заявляти, що стурбовані. Важливо, яку позицію займають парламент та президент. Як саме вони тиснутимуть, та як співпрацюватимуть з нашими партнерами – США, Великою Британією, країнами Балтії. Ми повинні тиснути на уряди західних країн, показуючи, що відбувається. І що кров українців у війні, якщо Росія розпочне повномасштабне вторгнення, буде саме на руках Заходу. Якщо не запровадити санкції – бо саме вони можуть зупинити РФ.

Нові санкції вчора підписав Джо Байден. Заборонені нові інвестиції та фінансова діяльність представників США на території так званих ЛНР та ДНР, ввезення до США будь-яких товарів, послуг чи технологій з цих територій та експорт прямо чи опосередковано товарів, послуг чи технологій із США до окупованих територій.

Це частина санкцій. Вони мають стосунок до банківської діяльності або до всіх, хто співпрацює з так званими ЛДНР або на цій території. Це значить, що будь-який банк, політик чи будь-яке підприємство, що працюють на цих територіях, на них введені санкції. Якщо російський "Сбербанк" захоче відкрити там відділення, то не зможе це зробити. Як і в Криму. Це створить великі проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кремль може вдатися до провокацій" – чому в РФ заговорили про визнання ОРДЛО

Захід тримає жорсткі санкції до останнього моменту, щоб стримувати Путіна. Тому що інакше йому не буде чого втрачати

Чому це не персональні санкції щодо Путіна, його оточення у Росії?

Найближче оточення Путіна може бути під санкціями. А щодо першої особи держави - це може бути останньою санкцією, якщо почнеться широкомасштабне вторгнення в Україну. Це такий запобіжник. Захід тримає жорсткі санкції до останнього моменту, щоб стримувати Путіна. Тому що інакше йому не буде чого втрачати. І він може вторгнутися в Україну по всіх напрямках.

Держдума ратифікувала договори про "дружбу та взаємодопомогу" з окупованими територіями. Що це фактично означає?

Вони підключатимуть свої війська і це буде повноцінна війна з РФ.

Росія заявила, що побудує військові бази на окупованому Донбасі.

Ми і так знаємо, що у них там є бази. Це фактично офіційна анексія Росією території України. Мінські домовленості вже знищені. Як можна їх виконувати? А далі – це питання, як Росію змусити піти з Донбасу. Після того вже можна про щось розмовляти. Новий формат переговорів має з'явитися тоді, коли він матиме сенс – поки такого немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін намагається підняти ставки" – чому в РФ хочуть визнати так звані ЛДНР

Чи треба оголошувати воєнний стан по всій Україні, до чого закликають деякі політики?

Потрібно тільки в Донецькій і Луганській областях. Саме там ідуть військові дії. Всюди воєнний стан треба вводити у разі початку військових дій Росії на всіх наших кордонах. Бо це накладає багато обмежень на громадян – від цензури до обмеження можливості пересування, керуванням своєю власністю. Воєнний стан – дуже потужний інструмент. Його треба використовувати вкрай обережно.

Зараз ви читаєте новину «"Мінськ вже знищений. Є загроза повноцінної війни" – Борислав Береза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути