понеділок, 21 лютого 2022 16:31

"Європа хоче уникнути війни. Важливо, щоб це було не коштом України" - ексголова МЗС

"Європа хоче уникнути війни. Важливо, щоб це було не коштом України" - ексголова МЗС
"Україні треба поставити питання про те, що нашій країні треба дати ті гарантії, які реально забезпечуватимуть безпеку", каже Володимир Огризко. Фото: europortal

Україна має ставити питання про те, щоб Росія повернула не тільки наші захопленні території, а також землі Молдови та Грузії. Напіврішення вже не працюють. Потрібні запевнення, що зможуть реально гарантувати безпеку. Про це Gazeta.ua розповів колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

"Україні треба поставити питання про те, що нашій країні треба дати ті гарантії, які реально забезпечуватимуть безпеку. А не так, як відбулося із Будапештським меморандумом. Реально поставити питання про відновлення нашої територіальної цілісності. А також Грузії та Молдови. Саме в такому контексті треба дивитися на перемовини, які зараз відбуваються", – говорить Огризко.

Питання не у форматі, а про що домовлятися і яку мету мати, додає дипломат.

"Формат немає жодного значення. Головне, які домовленості можна досягти. Якщо говорити про те, що хоче Росія – щоб їй, як країні-агресору, дали додаткові гарантії, – це шлях в нікуди. Якщо вимагати, щоб РФ повернулася до того, що було до 2014-го року чи навіть до 2008-го – тоді інша історія. Маємо ставити питання, що Москва має повернути захоплені території – а це Україна, Грузія та Молдова, щонайменше. Тоді формат залучатиме ці три країні та ті, які можуть впливати на РФ. Питання по-іншому вже ставити не можна. Або так, або ніяк. Бо напів рішення вже не працюють", – каже Огризко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін влаштував проблему, щоб торгуватися" – Гармаш про спробу РФ визнати ОРДЛО

В Європі хочуть уникнути війни і це правильно, додає дипломат.

"Яким чином це треба зробити – це вже наступне питання. Війна не потрібна нікому. Важливо, щоб її не використовували як привід для шантажу. Саме цим зараз займається Росія. Франція може робити все, що захоче, але не коштом України. Тому принципу "Про Україну з Україною" мають чітко дотримуватися. Це основа нашої позиції – без нас за нас ніхто нічого не вирішуватиме", – говорить Огризко.

Москва каже, що це Україна не дотримується Мінських угод. Але таких угод немає, є Мінські домовленості, наголошує дипломат.

"Угоди – це документ, який проходить через ухвалення законодавчим органом. Верховна Рада їх не розглядала. Інше питання – будь-які угоди чинні тоді, коли укладені без примусу. Про це говорити не можна щодо Мінську. З точки зору міжнародного права такі угоди є юридично нікчемними. Це лише політичні домовленості. Питання як нам діяти залежить від просування питання безпеки України. Якщо ця тема йтиме позитивно, тоді самі Мінські домовленості втратять своє значення", – наголошує Огризко.

Президент Франції Еммануель Макрон у неділю провів телефонну розмову з російським президентом Володимиром Путіним, щоб запобігти великому конфлікту в Україні. Розмова Макрона і Путіна тривала майже дві години. Домовилися продовжити роботу "нормандського формату" - провести зустріч на найвищому рівні і заслухати пропозиції України. Також найближчим часом може відбутися засідання Тристоронньої контактної групи щодо припинення обстрілів на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «"Європа хоче уникнути війни. Важливо, щоб це було не коштом України" - ексголова МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути