вівторок, 22 лютого 2011 22:01

Міністрам порадили вивезти українців з Лівії власними літаками

Міністрам порадили вивезти українців з Лівії власними літаками

Екс-глава СБУ Валентин Наливайченко не розуміє, чому влада не займається вивезенням українців з Лівії.

Про це він сказав в ефірі "5 каналу".

"Найголовніше зараз не говорити, а рятувати громадян. Механізми існують. Треба уряду наважитись і визначити уповноваженого, який має сьогодні сидіти у Тріполі. Якщо це перший віце-прем'єр-міністр, то другий механізм - це українсько-лівійська комісія. Якби члени цієї міжурядової комісії з українського боку допомогли власними літаками, міністри і всі інші, то було б легше говорити про гострі питання. Зокрема, про евакуацію посольства", - зазначив Наливайченко.

За його словами, працівники українського посольства заблоковані у будівлі через безлади.

"Зараз наше посольтво в Тріполі не може вийти за власну браму, тому що на вулицях стріляють. Відключений зв'язок, немає охорони. Наскільки пам'ятаю, то "Альфа" зараз охороняє тільки посольтво у Багдаді", - сказав колишній очільник СБУ.

Наливайченко зауважив, що інші країни вже зайнялись евакуацією своїх людей.

"Чому ще літак не стоїть в Італії? Чому ще не використовували пороми Туреччини? Це дружня країна і ми межуємо в Чорному морі. Уряд втратив час, тому треба діяти. Туреччина дбає про своїх громадян. Росія забирає своїх співвітчизників. Інформація про закриття аеропорту Тріполі не підтверджується. Читав у New York Times, що літаки автрійського міністерства оборони вилітали", - повідомив він.

Екс-глава СБУ також вважає, що кількість українців у Лівії дійсно не перевищує офіційних даних.

"Насправді режим там дуже жорсткий. Об'єктивні цифри дійсно в районі трьох тисяч. Держава поліцейська і авторитарна, тому нелегальна міграція там низька", - додав Наливайченко.

Раніше в МЗС заявляли, що перший літак для евакуації громадян України з Лівії зможе здійснити переліт 23 лютого в зв'язку з уведенням комендантської години в Тріполі.

Зараз ви читаєте новину «Міністрам порадили вивезти українців з Лівії власними літаками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути