вівторок, 22 лютого 2011 11:08

Каддафі спростував чутки про свою втечу, ефектно з'явившись на публіці

Каддафі спростував чутки про свою втечу, ефектно з'явившись на публіці

На тлі запеклих зіткнень, які тривають в країні, лівійський лідер Муамар Каддафі спростував сьогодні, 22 лютого, чутки про втечу за кордон, які поширилися у понеділок увечері. Він ефектно з'явився на публіці в Тріполі.

Державне лівійське телебачення показало сьогодні вночі в ефірі кадри його виходу з будинку в столичному кварталі Баб ель-Азізія. Камера зафіксувала полковника, коли він на час показався з автомобіля старої моделі, вітаючи присутніх. На голові Каддафі був національний убір. У руці він тримав величезну сіру парасолю, якою ховався від проливного дощу, який іде в Тріполі.

"Я - в Тріполі, а не у Венесуелі", - заявив він натовпу.

У понеділок ввечері в Тріполі не припинялася стрілянина. Горіли машини. В небі над містом баражували бойові літаки. Місто перейшло на стан облоги. Гостро відчувалася нестача медикаментів, продуктів харчування. Почалися перебої з електропостачанням.

Вулицями лівійської столиці роз'їжджали банди найманців, які розстрілювали населення. За твердженням Бі-бі-сі, "щоб приборкати протест народних мас, влада Джамагирії вдалася до допомоги найманців з країн Чорної Африки, які не розмовляють арабською". Їм, як запевняють джерела, офіційний Тріполі платить по 12 тис. дол за кожного вбитого опозиціонера.

Ударів бойової авіації зазнали житлові райони лівійської столиці. Не менше 250 жителів Тріполі загинули в результаті цих авіабомбардувань.

Заворушеннями охоплені і інші міста країни. У другому за величиною лівійському місті Бенгазі жертвами зіткнень армії і спецслужб з маніфестантами стали до 300 супротивників режиму Каддафі. Лівійські ВПС також атакували нафтове містечко Ез-Зауія. Там розташоване найбільше в країні нафтопереробне підприємство.

Тим часом, кілька пілотів винищувачів віддали перевагу дезертирувати. Відмовилися виконувати наказ відкрити вогонь по цивільному населенню в містах Тріполі, Бенгазі, Ез-Зауія. Є відомості і про те, що офіцерів, які не послухалися наказу, розстрілювали на місці найманці.

Під час запеклих зіткнень, які тривають вже третій тиждень, між опозиціонерами і підконтрольними Каддафі силами безпеки загинули, за деякими оцінками, кілька сотень людей. Рахунок пораненим іде на тисячі.

Зараз ви читаєте новину «Каддафі спростував чутки про свою втечу, ефектно з'явившись на публіці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути