пʼятниця, 25 жовтня 2019 11:34

Міністерка Маркарова могла вивести елітний будинок із банку на свою фірму — "Схеми"

Міністерка Маркарова могла вивести елітний будинок із банку на свою фірму — "Схеми"
Сама міністерка стверджує, що на момент виведення будівлі з власності "Актив-банку" вийшла зі складу його акціонерів. А також вийшла зі складу засновників компанії "Синонім", яка його купила. ФОТО: Мінфін

Міністерка фінансів Оксана Маркарова 2014-го могла вивести з активів збанкрутілого "Актив-банку", співвласницею якого була, понад 4 тис. кв. м елітної нерухомості на свою фірму.

І сплатила у декілька разів менше за його заставну вартість.

Про це заявили журналісти-розслідувачі програми "Схеми".

Передісторія

2010-го державний банк "Укрексімбанк" дав 38 млн євро кредиту компанії "Укрпідшипник", яка належить політикам і бізнесменам братам Андрію та Сергію Клюєвим. Як заставу для кредиту брати надають нерухомість в історичній частині Києва — будинок на вулиці Борисоглібська з площею 4,5 тис. кв. метрів. Він був центральним офісом "Актив-банку", який тоді належав Клюєвим. Після отримання кредиту брати вирішують продати банк.

Новими власниками "Укрексімбанку" стають Оксана Маркарова та її чоловік Данило Волинець. А за рік регулятор визнає банк неплатоспроможним.

Суть розслідування

Напередодні банкрутства подружжя міністерки продає заставлену Клюєвами будівлю за 60 млн грн. Що вдвічі дешевше за її заставну вартість, вказану в договорі на кредит в "Укрексімбанку". Оцінювала вартість будівлі фірма "Істерн консалтинг груп", якою раніше керувала сама Маркарова. Купила її фірма "Синонім", співвласницею якого тоді теж була Маркарова (за даними реєстру юридичних осіб).

За даними журналістів, із 60 млн грн подружжя перераховує банку лише 16.

Заставний будинок мали продати лише за згоди "Укрексімбанку", який давав Клюєвим кредит. Банк вистав 3 умови для продажу, утім жодну не виконали. Зокрема, будівлю мали продати щонайменше за 130 млн грн.

Після продажу державний "Укрексімбанк" починає судитися за будівлю, адже вона є майном під заставу для кредиту. Суди продовжуються досі.

Тобто подружжя продало будівлю, яка водночас перебувало у власності їхнього банку та під заставою в кредит іншого банку, державного "Укрексімбанку". І продала її компанії, співвласницею якої була теж Маркарова. Зробили це напередодні банкруцтва свого банку. І зробили це за ціну, меншу за встановлену банком.

Позиція Маркарової

Сама міністерка стверджує, що на момент виведення будівлі з власності "Актив-банку" вийшла зі складу його акціонерів. А також вийшла зі складу засновників компанії "Синонім", яка його купила. Дані в реєстрі, на які спиралися журналісти, оновили пізніше.

Водночас Маркарова підтвердила, що її чоловік - один із акціонерів банку в будівлі на Борисоглібській. І цей банк орендує там приміщення. Сама ж Маркарова орендує в цьому будинку офіс для Музею преси журналіста Вахтанга Кіпіані.

"Приміщення на Подолі продали відповідно до законодавства разом із юридичними компаніями. Я знаю про цей продаж, але не маю до нього жодного відношення, окрім оренди офісу на 6-му поверсі. Сподіваюсь що весь цей публічний гамір не призведе до потреби шукати нове приміщення для Музею", — написала вона після публікації розслідування.

Оксана Маркарова з червня 2018-го виконувала обов'язки міністерки фінансів, із листопада 2018-го стала міністеркою та працювала в уряді Володимира Гройсмана.

Стала однією з двох міністрів, які продовжили роботу в Камбіні Олексія Гончарука.

Зараз ви читаєте новину «Міністерка Маркарова могла вивести елітний будинок із банку на свою фірму — "Схеми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути