Ексклюзиви
субота, 16 листопада 2013 19:45

Мінфін робить держбанки монополіями - експерт

Мінфін робить держбанки монополіями - експерт
Володимир Лановий. Фото: ipress.ua

Міністерство фінансів наділяє держбанки монополістичними привілеями по відношенню до інших комерційних банків.

Про це Gazeta.ua сказав економіст Володимир Лановий, коментуючи те, що Мінфін розробив проект, за яким всіх бюджетників мають перевести на обслуговування в держбанки.

Він зауважив, що банківська система сьогодні в провальному стані і тому влада намагається "підтримати на плаву" державні банки.

"Адже вони найменш ефективні, бо виконують завдання згори, далеко не за критеріями ефективності і прибутковості. Фактично з держбанків знімають шкіру, але потім дають їм підтримку. Вони матимуть  монополістичні привілеї по відношенню до інших комерційних банків", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплати, стипендії та пенсії українців хочуть перевести на картки НБУ

"Якщо Мінфін забороняє певним установам певні види діяльності, то це порушення свободи  підприємництва і бізнесу. Це порушення законодавства. В нас на жаль ніхто на це не звертає увагу, влада не чує і не бачить того що відбувається в країні", -додав він.

На думку Ланового, працівники бюджетної сфери зустрінуться з новими проблемами.

"Коли виникає монополія то погіршується якість послуг. Отже можемо чекати, що не буде грошей, будуть додаткові ліміти і інші утискання прав отримувачів зарплат. А як обслуговувати всю цю масу людей по всій Україні трьом банкам? Це якась афера, щодо виконання функції виплати грошей", - обурюється експерт.

"Треба додати, що бюджет провалено і останні місяці можуть бути невиплати зарплат і пенсій. Влада будь-яким способом хоче мобілізувати різні кошти. А держбанки вона може забов'язати перераховувати кошти кудись на казначейські рахунки без особливих стимулів", - зазначає Лановий.

Експерт зазначає, що дуже часто "те що вигідно мінфіну, не вигідно суспільству".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соратниця Фірташа відмовилася від виборів на 194-му окрузі

"Це антиподи в багатьох місцях. Тому що доходи бюджету, це як правило, зменшення доходів, ресурсів, інвестицій, чистих витрат населення на свої потреби. Всім суб'єктам потрібні стабільні ціни, а мінфіну потрібна інфляція, щоб виконувати доходи бюджету", - сказав він.

Нагадаємо, Міністерство фінансів розробило проект нових правил для відбору банків на зарплатні проекти бюджетних установ. Під них будуть підходити тільки три банки з нинішніх 84-х Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк. Мінфін пропонує допускати до участі в конкурсі виключно ті банки, статутний капітал яких перевищує 10 млрд грн, а державна частка в установі на рівні 75% або більше. Третє – відсутність заходів впливу з боку Національного банку протягом останнього року.

Зараз ви читаєте новину «Мінфін робить держбанки монополіями - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути