четвер, 13 жовтня 2011 12:03

Міліція не має право затримувати непокірних людей - КС

Міліція не має право затримувати непокірних людей - КС

Конституційний суд України визнав неконституційним положення закону "Про міліцію", яким міліції надано право затримувати осіб, які виявили непокору законним вимогам правоохоронців, до розгляду справи в суді.

Таке рішення КС ухвалив 11 жовтня і оприлюднив у четвер.

"З аналізу чинного законодавства випливає, що на законодавчому рівні вплив, який проявляється у формі непокори і злісної непокори, не ототожнюється. Оскільки непокору законній вимозі співробітника міліції Кодекс не кваліфікує як адміністративне правопорушення, Конституційний суд України вважає, що оспорюване положення абз.6 п.5 ч.1 ст.11 закону України "Про міліцію" суперечить ст.8 Конституції України", - йдеться в рішенні КС.

При цьому КС посилається на своє попереднє рішення від 29 червня 2010 року, згідно з яким "затримання в будь-якому випадку не може бути визнано обґрунтованим, якщо діяння, які інкримінуються затриманому, на час їх вчинення не могли розцінюватися або не визнавалися законом як правопорушення".

Доповідач у цій справі, суддя КС Андрій Стрижак нагадав, що, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, міліція може затримувати громадян лише за злісну непокору.

Відповідаючи на питання про те, як відрізнити непокору від злісної непокори, він підкреслив, що "це питання до законодавця - визначити, що таке злісна непокора". "Будь-яка дія, за яку передбачена законом відповідальність, повинна бути законом визначена", - підкреслив Стрижак.

Зараз ви читаєте новину «Міліція не має право затримувати непокірних людей - КС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути