Ексклюзиви
пʼятниця, 06 грудня 2013 19:59

Спецтема: Євромайдан-2013

"Ми їх не випустимо - хіба що нас поб'ють і виїдуть" - варта у Василькові збирається тримати спецназівців до кінця майдану
43

Фото: Фото: Тарас Подолян

З десяток машин перекрили виїзд із Васильківського коледжу Національного авіаційного університету. На його території заблоковано півтори тисячі бійців спецпідрозділу МВС "Тигр". Третю добу люди чергують, щоб не дати бійцям залишити базу. Об 11 ранку 6 грудня спецназівці почали завантажувати своє обладнання до вантажівок, особовий склад у повній амуніції, із шоломами й кийками посідали в автобуси. Машини прогрівали мотори.

"Навіть польову кухню повантажили", - каже Павло, будівельник зі Львова. Він чергує біля паркану бази третю добу. Чоловіки, які вартують разом із ним, розповідають, що він не спав весь цей час.

У місці, звідки добре проглядається плац, по периметру якого стоїть техніка, обладнано спостережний пункт. Коло будинку поряд розбитий партійний намет зображенням усередину. У бочці палає вогонь. Біля паркану поставлено стовпчики, на які можна влізти.

"Люди не дали їм виїхати, і вони мусили розвантажитися назад", - продовжує Павло.

О 14.30 бійці "Тигру" розійшлися по казармах навчального центру. О третій дня до автобусів іноді заходять чоловіки в чорних обладунках. На головах шапки, але при собі мають шоломи.

У цей час біля КПП до коледжу зібралися дві сотні людей. Під'їзд від дороги заблоковано легковиками і мікроавтобусами. Арсеній Яценюк говорить у мікрофон про МВС-ників:

- Зараз у них наказу про те, що вертаються на місце дислокації, нема. План наступний: якщо вони їдуть в Ірпінь, здають амуніцію і вирушають на місце дислокації - в Крим, або ще там звідки вони, ми саджаємо в автобуси з ними депутатів, проводжаємо до Ірпеня, і хай там далі їдуть собі. Під це повинен бути документ, і під це мають бути депутати. Так добре?

Частина людина погоджується, що добре. Інші вигукують: "Ні!"

Між собою перемовляються, що не можна довіряти політикам і дозволити випустити бійців. Депутат облради Любов Соцька каже, що "Тигри" мають здати амуніцію перед виїздом.

- Це не "беркута", що били людей на майдані, - говорить Яценюк. - Це солдати, строкова служба. Їх виставляють як м'ясо. А ззаду стоять от-такі морди з "Беркута".

Вартові розповідають: щоранку о шостій у бійців зарядка. На плацу у цей час розминаються понад тисячу кремезних чоловіків у чорній формі з маркуванням "Тигр".

- Поки є люди на майдані - ми будемо тут і їх не випустимо. Або вони нас поб'ють і виїдуть, - говорить Володимир Коваленко, 39-річний місцевий підприємець. Вартує базу відтоді, як туди завезли бійців. - Нас тут не достатньо, щоб воювати з тисячею навчених тіл. Але ми - варта.

Зараз ви читаєте новину «"Ми їх не випустимо - хіба що нас поб'ють і виїдуть" - варта у Василькові збирається тримати спецназівців до кінця майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

158

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути