четвер, 28 листопада 2013 16:35

Меркель вмовить Путіна відпустити Україну

Меркель вмовить Путіна відпустити Україну
Віктор Небоженко. Фото: file.liga.net

Вранці у Вільнюсі розпочався саміт "Східного партнерства", який триватиме два дні. На ньому планувалося підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Однак напередодні президент Віктор Янукович заявив, що таке можливе лише за умови виділення нашій державі 160 мільярдів євро. Мовляв, ці кошти треба для адаптації і підтримки економіки на перехідному етапі.

- Виставляти завищені вимоги в останній момент є непристойним, - говорить політолог Віктор Небоженко. - Для Європи це було повною несподіванкою. Такі суми не озвучуються перед "шлюбною ніччю".

Угоду у Вільнюсі підпишуть?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пет Кокс: 42 години проговорили з Януковичем - жодних цифр не було

- Хоч українська делегація до цього не готова, але я сподіваюся, що так станеться. Нехай і з великим скандалом, поширеною міжнародною популярністю та соромом. Потім їм доведеться читати цей документ аркуш за аркушем, як європейську Біблію.

Якщо асоціації не буде, продемонструємо, що політичне керівництво України, прем'єр та президент, непередбачувані. Це є дуже тяжким гріхом у міжнародних відносинах. Україна показала себе не професіоналом — не змогла прорахувати можливі економічні ризики з Росією та перспективи у Євросоюзі. У нас просто не виявилося спеціалістів. Маємо такий низький рівень управління.

Окрім непрофесіоналізму уряду, виявиться, що керівництво країни у особі президента в першу чергу цікавлять особисті проблеми - вибори 2015 року та можливі фінансові преференції для підприємств "сімейного" бізнесу. Це шокує Європу, бо остання "сімейна" економіка закрилася із Чаушеску (румунський президент, якого розстріляли — Gazeta.ua).

Якою буде реакція українського суспільства на провал угоди?

- 100 тисячні демонстрації будуть наростати із зміною погодних умов. Як тільки минуть новорічні свята, лютий, починаючи з березня вони будуть регулярними. Це буде сильно тиснути на спокій українського уряду, президента та Верховної Ради. Бо вони не матимуть аргументів пояснити, чому провалили асоціацію. Росія не буде покращувати ситуацію щодо української торгівлі. Продовжуватиме рвати стосунки із Україною. Бо Путіна цікавить не двозначне становище, а лише повна капітуляція перед Митним союзом.

Про що свідчить акція 24 листопада?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кличко в Литовському сеймі: Євромайдани - "ключовий фактор" для ЄС

- В Україні з'явився політичний гравець у вигляді народу. Він сказав, що нам потрібна Європа. Від цього не відмовиться. Хоча подальші демонстрації можуть бути не мирними. Починаючи з 2010 року, радикалізм постійно посилюється. Жорстокість, шантаж, звільнення з роботи, знищення вільної преси є тому демонстрацією. Інша сторона — посилення незадоволення тим, що робить влада. Такого рівня озлоблення не було за часів Кучми та Ющенка. Це може призвести до конфліктів. Особливо погано, якщо вирветься студентський радикалізм. Він дуже наївний. Може зіштовхнутися із жорстокістю "Беркуту", завезено із околиці країни. Міліція побила демонстрантів та поїхала. А тут починаються розбори польотів — деякі потрапили до лікарні чи, не дай Бог, загине хтось із демонстрантів. Тоді мільйон людей виходять на похорони. Як правило, тут говорять, хто винен і як його покарати. В такому разі доведеться припинити роботу Кабміну, СБУ, МВС та "Межигір'ю". Їхнє керівництво розбіжиться.

Азаров говорить, що вони "не бояться повторення 2004 року".

- Немає жодного прем'єра, який би не казав, що не боїться народних потрясінь. Влада повинна демонструвати черговий оптимізм.

У Європі запевняють, що для нас "двері відкриті". Як розвиватимуться події?

- Будуть перемовини у тристоронньому форматі — Європа, Україна та Росія. В такій ситуації з весни у нашого президента буде страшний головний біль. Його кожного місяця будуть викликати на засідання цієї комісії. Повинен буде їздити, бо погодився на величезну дипломатичну дурість — запропонувати вирішити свою долю двом великим гравцям за рахунок третьої сторони. Меркель вмовить Путіна відпустити Україну, а він отримає від Німеччини зобов'язання, що цей процес буде повільним. Це старий спосіб вирішення дипломатичних конфліктів.

Як буде себе поводити Росія?

- Вона в шоці, бо залишається один на один із Януковичем та Азаровим, які розвертаються до неї і кажуть: "Де наш подарунок до Нового року — 10 мільярдів?". Росія таких грошей не дасть. "Харківські угоди" не виконані. Як, не отримавши звідти дивідендів, раптом давати такі кошти тільки через те, що вони у Вільнюсі не підписали угоду? Нелогічно. Путін — людина передбачлива та жорстка. Він буде правий, коли запитуватиме, чому не реалізовані попередні домовленості.

Зараз ви читаєте новину «Меркель вмовить Путіна відпустити Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути