четвер, 26 листопада 2015 11:30

Маломуж сказав, на що підуть американські гроші для української оборони

Маломуж сказав, на що підуть американські гроші для української оборони
railway-publish.com

300 мільйонів доларів з американського бюджету дадуть можливість більш ефективно оборонятися, проводити навчання і готувати військових за новими стандартами. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

"Кошти використовуватимуть залежно від перспектив співробітництва з США. І виконання наших зобов'язань за всіма пунктами Мінських угод", - зазначив він.

Експерт назвав програми, які "вже визначені". Передусім йдеться про засоби контролю, виявлення і радіотехнічного подавлення військової техніки ворога.

"Це радіолокаційні станції, радіокосмічні комплекси, які комунікуватимуть зі структурами США. Також йдеться про системи зв'язку, радіоподавлення. Спрямовані на виявлення операцій збройних сил Росії із застосування новітньої техніки ("Гради", "Урагани"). Зокрема, виявлення їхніх стратегічних реактивних, артилерійських, танкових систем", - розповів він.

Водночас експерт вважає: Вашингтон поки утримується від надання Україні летальної зброї.

"Хоча формат 300 мільйонів передбачає витрати на протитанкове озброєння. Але це буде останнім етапом. Коли США дійдуть висновку, що ми надійно його використовуватимемо під егідою американських інструкторів. І зберігатимемо. Бо американські генерали занепокоєні, що ми втратимо ці засоби і вони потраплять в Росію", - пояснив Маломуж.

Колишній голова розвідки пояснив, чому США не хочуть давати летальної зброї.

"Є одна проблема. Коли йде формування коаліції проти "Ісламської держави", США не будуть поставляти нам летальну зброю. Навіть оборонного характеру. Тому зараз будуть етапи контролю, забезпечення, навчання наших військовиків. Проведення оперативних ігор на полігонах. І відповідно забезпечення для цього технікою, яка надходитиме першочергово у рамках цього бюджету", - зазначив він.

Водночас експерт вважає: принципово великих змін для українського оборонного комплексу не буде. "Тільки локально ми будемо забезпечені засобами. Вся наша армія не зможе за рахунок цього бюджету переозброїтись. Це надзвичайно мала сума. Яка не передбачає комплексного переозброєння. Для цього треба біля 12-15 мільярдів доларів мінімум на перший етап", - сказав Маломуж.

Нагадаємо, президент США Барак Обама підписав прийнятий Конгресом оборонний бюджет із передбаченими $300 млн допомоги Україні.

Зараз ви читаєте новину «Маломуж сказав, на що підуть американські гроші для української оборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути