Ексклюзиви
вівторок, 26 листопада 2013 17:17

Майдан перемагає, коли стає святом

Майдан перемагає, коли стає святом
Фото: Gazeta.ua

За підтримки опозиційних лідерів Євромайдан може простояти до Нового року, вважає керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко.

Чому так неочікувано багато вийшло людей не Євромайдан 24 листопада?

- Більшість людей обурила незрозуміла зміна курсу влади. Адже ще до минулої п'ятниці президент Віктор Янукович привселюдно заявляв, що курс України до євроасоціації — безальтернативний. А тут раптом прем'єр робить різкий розворот. Сприяли багатолюдності і заклики лідерів опозиції прийти на Євромайдан, їхня особиста присутність. Молодь сприйняла призупинення євроінтеграції як посягання на її майбутнє. Перед нинішніми 20-30-річними юнаками і дівчатами постало завдання — відстояти свою мрію. До того ж, уперше за останні роки на мітинг масово пішли кияни.

Чим Євромайдан відрізняється від "помаранчевого"?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їжу для тернопільського Євромайдану готують у монастирі Братів Францисканців

- Майдан 2004 року був спрямований проти фальсифікацій на президентських виборах, тобто проти крадіжки голосів. Він був більше політизований. Нинішній спрямований проти зміну курсу країни. А це стосується більшого кола людей, ніж прихильників якогось кандидата в президенти. Влада запропонувала Євросоюзу альтернативу — Митний союз, куди більшість українців не хоче, адже там нас чекає непривабливе майбутнє. В епоху відкритості молодь прекрасно розуміє переваги ЄС. Люди вийшли на вулиці і площі по всій країні не за політиків, а за себе і своїх дітей.

Чи зможе опозиція використати цей протестний сплеск?

- Вона має насамперед організувати його і спрямувати в потрібне русло. Людям важко стояти під дощем. Необхідно забезпечити гаряче харчування, виступи активістів та артистів, знайти нічліг для приїжджих тощо. Нікому не потрібні виснажені обличчя. Майдан перемагає, коли стає святом. Треба створити атфосферу, від якої б заряджалися і міліціонери, і чиновники, і всі кияни. Не варто притиставляти владу і міліцію народу.

Як переконати молодь, яка не вірить не лише владі, а й опозиції?

- Лідери опозиційних сил не повинні виходити на Євромайдан з партійними прапорами. Мають переконувати своєю появою і конкретною допомогою мітингувальникам. Треба щоночі захищати майдан, бо його намагатимуться знести. Влада спробуватиме скористатися послугами "тітушок". Варто допомогти в мобілізації усіх бажаючих потрапити на Євромайдан. Якщо люди вже приїхали до Києва, то можна організовувати для них екскурсії по столиці.

В арабських революціях велику роль відіграли соціальні мережі, через які люди координували свої дії. У нас це можливо?

- Не тільки соціальні мережі, а й інтернет-видання можуть допомогти у згуртуванні й організації мітингуючих. Адже через ці види зв'язку інформація розходиться миттєво. Он-лайн трансляції з Євромайдану переглядають відразу мільйони людей. Тож влада остерігатиметься різких дій або відвертого насильства, аби не підлити олії у вогонь.

За яких умов Євромайдан може перерости у революцію?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламентарі застерегли українську владу від насильства проти учасників Євромайдану

- Якщо влада вдасться до розгону мітингувальників. Або за умов безрезультативного для України саміту у Вільнюсі. Важлива моральна підтримка європейських політиків, їхній тиск на Януковича. Можливо, в останній момент він таки зважиться на підписання угоди. Але для цього Верховна Рада має до п'ятниці ухвалити три останні євроінтеграційні закони.

Як розвиватимуться події після 29 листопада, якщо угоду не підпишуть?

- Важливо, який заклик зробить Юлія Тимошенко як політичний в'язень ? І який тиск на Януковича чинитимуть світові лідери, наскільки рішуче буде налаштована опозиція. Якщо її лідери роз'їдуться по проблемних округах допомагати своїм кандидатам, то протест швидко згасне. Якщо ж вони залишаться на Євромайдані, то він простоїть до Нового року.

Зараз ви читаєте новину «Майдан перемагає, коли стає святом ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути