середа, 21 січня 2015 12:15

Майдан — не той шлях, за яким має мінятися країна - політолог

Майдан — не той шлях, за яким має мінятися країна - політолог
фото: news.bigmir.net

В Україні не спрацював механізм Майдану. Жодна з вимог не втілена в життя. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав політолог Ярослав Чорнозуб.

"Що таке технологія Майдану? Це розхитування України чи поштовх вперед? Сьогодні можна сказати, що Майдан — не той шлях, за яким має мінятися країна. Якщо відбудеться третій, то засвідчить, що українці не здатні створити державну машину. Одним із наслідків може бути посилення позицій Росії. Тоді Путін скаже: це країна, яка не може в цивілізований спосіб вирішувати внутрішні питання — відставка уряду, дострокові вибори. Матимемо слабку позицію в переговорах із тими самими американцями", - наголосив політолог.

За його словами, суспільство не дало запит на формування політичної еліти.

"Революція гідності лише дала посил. Влада — це скупчення щурів у банці, яку тримає рука виборця. Еліта живе сама по собі, а ми — самі по собі. Комусь здоровому в цю банку заскочити не можна. Це — каста, зацікавлена в тому, щоб громадянське суспільство не з'явилося. Щоб групи за інтересами не сформували свої вимоги. Бо тоді доведеться відповідати. На початку незалежності України потужними були шахтарські профспілки. Що донецький клас зробив із ними? Знищив. Візьмімо Леха Валенсу, колишнього президента Польщі. Його партія "Солідарність" народилася з профспілки. Це самоорганізація людей за інтересами — професійними, світоглядними. У Польщі це спрацювало. Чи є в нас одна група студентів, які відстояли хоча б антикорупційні інтереси свого університету? Такого прикладу не існує. Якщо групи інтересів сформовані, вони можуть делегувати повноваження партіям. Група вчителів приходить до політиків і каже: наші умови такі, ми хочемо перше, друге, третє. Що робить нормальна партія? Записує ці вимоги в свою програму. Чому в нас так не відбувається? Перше: немає цих груп за інтересами. Друге: класичні партії не існують", - зазначив Чорнозуб.

Зараз ви читаєте новину «Майдан — не той шлях, за яким має мінятися країна - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути