вівторок, 12 липня 2011 20:58

Лукашенко втрачає ресурси, якими "купує" лояльність білорусів - політолог

Лукашенко втрачає ресурси, якими "купує" лояльність білорусів - політолог

Під час "мовчазних" акцій протесту в Білорусі затримали громадянина України, який потім опинився в одній з білоруських в'язниць. Суд звинуватив українця в хуліганстві, і дав десять діб арешту. Домогтися його звільнення вже кілька днів намагається українське консульство в Мінську. Однак протести українських дипломатів білоруська влада поки ігнорує.

Самі ж "мовчазні" акції протесту, з використання інтернету для комунікації, стали своєрідною формою спротиву білоруської молоді режиму Лукашенка.

Білоруський політолог, Алесь Лагвінець, 39 років.

Чому протести в Білорусі набули нової форми?

- Нова форма протестів намагається зменшити ризик бути затриманим для учасників і використовує по максимуму можливості нових медіа. Невдоволення і розчарування режимом зростає, тому люди шукають різні форми протесту.

Яку роль відіграє опозиція, хто організатор протестів?

- Організатори протестів - молоді люди, які вже здобули певний політичний досвід, беручи участь в останніх виборчих кампаніях демократичних кандидатів. Зараз вони заявляють про свою автономність і неприналежність до структурованої опозиції. Така тактика в чомусь виправдана, оскільки, у тому числі внаслідок пропаганди режиму, в більш широкому суспільстві до опозиції поки що невисокий рівень довіри. Соціальні мережі сьогодні дозволяють оперативне і нецензуроване поширення інформації.

Хто є "рушійною силою" цих заходів?

- Це перш за все молоді люди, активні користувачі інтернету, це також ті, хто належать до білоруського середнього класу і по яких найбільш болісно вдарила криза. Абсолютно новим елементом є досить широкий протест в регіонах.

Що влада намагається досягти своїми діями?

- Влада прагне залякати суспільство. Саме тому майже 2000 осіб уже затримувалися, багатьох з них засудили або стягнули штраф, або, навіть, посадили до в'язниці на 5-15 днів за адміністративним звинуваченням.

Чому вона так діє?

- Така реакція влади їй притаманна, вона нездатна вести діалог із суспільством. Лукашенко сподівається, що за допомогою репресій зможе подавити протестний настрій суспільства. Однак зараз тільки залякування може не спрацювати. У той же час, він має все менше ресурсів, щоб "купувати" лояльність основної маси білорусів.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко втрачає ресурси, якими "купує" лояльність білорусів - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути