Ексклюзиви
понеділок, 23 травня 2011 13:11

Луценко вимагає залучити суд присяжних

Луценко вимагає залучити суд присяжних

Юрій Луценко просить змінити йому запобіжний захід з утримання під вартою на підписку про невиїзд, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

Також екс-міністр внутрішніх справ просить не проводити закритий судовий процес і вимагає, щоб цю справу розглядав суд присяжних.

На зауваження про те, що суд присяжних не прописаний у законодавстві України, Луценко зауважив, що це не його проблема, що за 15 років депутати не спромоглись проголосувати за це.

Нагадаємо, сьогодні екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка доставлено з лікарні швидкої допомоги в Печерський райсуд Києва.

Раніше про необхідність створення в Україні суду присяжних заявляв нардеп від НУ-НС Геннадій Москаль. Бажання розглядати справу у суді присяжних висловлювала і екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

Суд присяжних - одна з форм участі громадян у судочинстві, суд, у якому крім професійних суддів, беруть участь звичайні громадяни, т. зв. лава присяжних. Суд присяжних вперше виник в Англії, звідки поширився разом з англосаксонським правом у США, а з 19 ст. під впливом ліберальних течій прищепився на європейському континенті.

Присяжні судді не беруть активної участі в розправі, тільки стежать за перебігом процесу і в кінці вирішують провину підсудного; на основі їх вироку трибунал професійних суддів визначає міру покарання. Присяжні судді виконують свої функції не постійно, а за певних каденцій. Метою інституту суду присяжних було зробити судову систему менше бюрократичною та ввести до неї непрофесійні громадські кола.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Луценко вимагає залучити суд присяжних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути