понеділок, 20 червня 2011 21:25

Спецтема: Луценко за ґратами

Луценко читав у залі суду "Историю Китая"
38

Фото: Фото: Ростислав Мисюкевич

В понеділок зранку до Печерського суду Києва підходять три активістки руху "Фемен". На них чорні спідниці та світлі блузки, на голові - коса бубликом, як у Юлії Тимошенко. Міліціонери заступають їм дорогу. Дівчата рвуть на грудях блузки, міліціонери хапають їх під руки і намагаються відтягнути в сторону.

- Це порушення громадського порядку! - кричать правоохоронці.

- А чого ви їх не пускаєте? - питає міліцію депутат-"нунсівець" Генадій Москаль, який стоїть неподалік. - Суд же відкритий.

Дівчатам дозволяють підійти до дверей суду, але всередину не пускають. Вони розвертаються і йдуть геть.

До зали першими пускають причетних до судового процесу. Заходить дружина підсудного Ірина Луценко та депутат-"нунсівець" Юрій Гримчак. З'являється чоловік у рясі, який називається, владикою Іваном. Останніми пускають журналістів. Усім охочим бракує місця. Літня жінка звертається до міліціонера з проханням пустити. Той "заспокоює":

- А вы не переживайте! Вечером включите телевизор и посмотрите.

В залі - спека і тиснява. Луценко звертається до суду.

- Прошу долучити до мого захисту Геннадія Москаля і надати новому захиснику Олексію Баганцю термін до 20 липня для ознайомлення зі справою. Адже справа шита білими нитками - там є покази двох різних свідків, які поставили ідентичні підписи під ідентичними протоколами допитів. Треба дослідити кожну сторінку справи - неможливо вивчити 10 тисяч сторінок за 11 днів, які були у Баганця, - сказав Луценко.

Судді шепочуться між собою. Луценко гортає книгу "История Китая". На лаві біля Луценка лежить ще одна - "Китай. Религия и власть". Суд оголошує перерву і йде до нарадчої кімнати. Луценко звертається до журналістів:

- Підіть подихайте, бо поки суддя Вовк дозвониться щодо директив - буде довго.

Журналісти не йдуть - задають питання.

Чи Генпрокуратура пропонувала вам домовитися?

- Лише раз. Казали, як скажу, що замовником Дня міліції, за який мене судять, була Юлія Тимошенко - то буду проходити по справі свідком. Моя відповідь була короткою і нецензурною.

Яких реформ потребує судова система?

- Перше - суд присяжних. Суд незаангажованих людей. Друге - право апелювати до європейських судів - до судів, наприклад, Праги чи Варшави. В Сінгапурі нема корупції, бо там прийняли закон, згідно якого рішення суду можна оскаржити в Лондонському суді. У нас же суд прийме будь-яке рішення за гроші.

- Хто там біля дверей? - гукають із залу. - Покличте вже суддю - заснув він там, чи що?

Підтримати екс-міністра до будівлі суду прийшли зо 20 людей. Співають українські пісні. Між тим вигукують:

- Януковича на нари, Луценка на Канари! ГПУ на Колиму!

Суд повертається за дві години. Суддя Вовк оголошує:

- Геннадій Москаль не може бути захисником, бо його викликатимуть у якості свідка. Підстав для відкладення засідання для ознайомлення захисників зі справою немає.

- Ваша честь, як же він буде свідком, якщо його немає у списку свідків, затвердженим генпрокуратурою? - кричить Луценко. - Таке рішення суду доводить, що Вовк боїться Москаля. Адже саме Москаль надав інформацію, що проти судді Вовка порушували кримінальну справу. Як я розумію, суд може обійтися і без захисників, і без свідків, і навіть без мене. Скоро на Лук'янівському СІЗО повісять плакат "Не убий, не укради - власть не любит конкуренции".

Адвокат Фомін звертається до суду:

- Обґрунтуйте, чому Луценко і досі перебуває за ґратами. Він же не намагається втекти. Я знову подаю клопотання щодо зміни запобіжного заходу на такий, що не пов'язаний з утриманням під вартою.

- В прокураторі, напевно, оголосили конкурс - хто краще придумає, чому Луценко має сидіти, - каже обвинувачений. - Кузьмін каже, що я хочу втекти. Пшонка, що я написав на повістці "Могильов - дурень". А насправді мене посадили за те, що я дотримувався своїх конституційних прав - не визнавати себе винним, не давати покази і спілкуватися з пресою.

Суд знову іде до нарадчої кімнати.

Вдруге судді радилися півтори години.

- Підстав для зміни запобіжного заходу немає, - каже суддя.

Фомін звертається до судді:

- Подаємо клопотання щодо визову до суду в якості свідка слідчого Войченка. Треба з'ясувати, яким чином і чи законним чином він добував докази вини, на яких базується обвинувачення Луценка.

- Підтримую, і також вимагаю, щоб в якості свідків викликали прем'єра Азарова, колишнього прем'єра Януковича, екс-президента Ющенка, - каже Луценко. - Вони були на тому дню міліції і можуть дати свідчення щодо правомірності того заходу. Тоді 40 міліціонерів завезли на автобусі на Банкову - Ющенко вручав їм нагороди. Але відповідати за це маю я - в моєму обвинуваченні є пункт щодо розтрати на бензин того самого автобуса. Чому ж Ющенко сприяв розтраті?

Порадившись на місці, суд клопотання відхиляє.

- Немає мотивування виклику цих осіб в якості свідків, - каже Вовк. - Вони не пов'язані з цією справою.

- Тоді я також вимагаю викликати в якості свідків екс-начальника Головного управління з розслідування особливо важливих справ Олександра Каліфіцького, екс-міністра внутрішніх справ Цушка та чинного голову МВС Могильова. У томах справи є документи, підписані ними. Ці документи дозволяють те, за що мене зараз судять - наприклад, розпорядження про проведення офіційних заходів. Також я хотів би з'ясувати, чи є законним утримувати людину під час допитів без води, їжі, та забороняти їй навіть користуватися туалетом. Так поводились зі мною коли допитували.

Суд відмовляє і в цьому клопотанні - немає мотивації виклику в суд.

- А є якась можливість взагалі викликати в якості свідка хоча б будь-кого? - питає в судді Луценко. - Я ж бачу, як формуються свідки - з трьохсот опитаних до справи залучили п'ятдесятьох. Інші відмовились давати покази, які вимагала прокуратура. Всі, хто свідчить не на користь суду, не можуть бути свідками.

Суддя переносить засідання на вівторок.

Зараз ви читаєте новину «Луценко читав у залі суду "Историю Китая"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути