середа, 13 жовтня 2010 17:14

Льовочкін: Хто охоронятиме Януковича – це моя справа

Льовочкін: Хто охоронятиме Януковича – це моя справа

У системі охорони президента України штатно працюють виключно громадяни України, проте адміністрація глави держави залучає для отримання необхідних консультацій і фахівців з-за кордону.

Про це заявив голова адміністрації президента України Сергій Льовочкін на брифінгу в середу в Києві.

"Сьогодні виконуючим обов'язки керівника охорони президента працює Костянтин Кобзар. Хто забезпечуватиме охорону президента, що є принциповим пріоритетом в діяльності всіх людей і всіх установ, які забезпечують можливість президентові виконувати конституційні обов'язки, - це наше рішення.. Кого ми залучатимемо... - фахівців з Росії, США і інших країн світу...- це наша справа", - сказав він, відповідаючи на питання журналістів про те, чому громадянин Росії керує охороною президента України.

"Для нас принципово важливо забезпечити безпеку глави держави, тому тут працювати будуть всі законним способом. Всі, хто, на думку глави держави і фахівців, сприятимуть цьому процесу", - підкреслив Льовочкін.

"Тому я б просив цю тему залишити нам. Ми самі з нею розбиратимемося", - сказав він.

Льовочкін відзначив, що з його боку буде абсолютне нелогічно обговорювати соціальний, сімейний або інший статус названої людини.

"Я вам говорю, що він працює в рамках чинного законодавства. Хто тут працюватиме охоронцем - це наша справа", - ще раз підкреслив він.

На питання про те, що президент є посадовою особою України і його робота оплачується з державного бюджету, сформованого, у тому числі і за рахунок українських платників податків, і платники податків мають право знати, які посадові особи утримуються на їхні гроші, Льовочкін підкреслив, що зарплата посадової особи і його посадові обов'язки визначаються відповідно до чинного законодавства.

"Він зарплату тут не отримує, і питання його грошового утримання - це питання до нього. Хто знаходиться, в якому приміщенні в адміністрації президента, визначає глава адміністрації президента, виходячи з того, який об'єм повноважень виконується тією або іншою людиною. Таким чином, залиште це мені - це моя справа. І про це ми звітуємо в контролюючі органи, які визначають правильно або неправильно ми витрачаємо бюджетні кошти. І з цього ніяких секретів ми не робимо", - підкреслив голова адміністрації президента.

"Відносно доступу до президента - президент сам визначає, з ким йому спілкуватися, і скільки необхідно для виконання своїх конституційних повноважень", - сказав Льовочкін.

"У системі охорони президента штатно працюють виключно громадяни України. Це визначено законом України про державну охорону. Консультації з питань безпеки, охорони, взаємодії, існують у нас на всіх рівнях із спеціальними службами інших держав. Для цього притягуються фахівці зі стажем роботи не тільки на території України. Все це робиться для того, щоб система безпеки глави держави функціонувала в оптимальному режимі", - відзначив Льовочкін.

Він також запевнив, що даний громадянин під час вступу на службу, проходив необхідну перевірку для призначення позаштатним радником президента України.

"Він проходив перевірку при призначенні позаштатним радником, яка необхідна для того, щоб призначити його позаштатним радником президента України", - відповів Льовочкін. Відповідаючи на уточнююче питання, які результати цієї перевірки, голова адміністрації сказав: "Він може працювати позаштатним радником президента України".

"Після цього він був призначений", - відзначив Льовочкін.

"Питання про його громадянство, грошове забезпечення, соціальний і сімейний стан - будь ласка, (адресуйте) до нього самого", - додав голова адміністрації.

Раніше українські ЗМІ повідомили, що керівником особистої охорони президента України є громадянин іншої держави - росіянин В'ячеслав Заневський.

За інформацією українських ЗМІ, Заневський - колишній інструктор російської "Академії охоронців", свого часу працював з губернатором Олександром Лебедем і цілком може бути офіцером російських спецслужб. Він як громадянин Росії не мав права займати ніякі державні пости. Тому Заневського 22 березня офіційно призначили радником президента поза штатом. Але фактично він є керівником охорони президента.

Пізніше в ЗМІ з'явилася інформація, що Заневський має службовий закордонний паспорт громадянина України.

Інтерфакс-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Льовочкін: Хто охоронятиме Януковича – це моя справа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути