середа, 26 вересня 2012 15:39

Лігачова про закон про наклеп: Гра ще триває

Лігачова про закон про наклеп: Гра ще триває
Наталія Лігачова вважає, що питання прийняття закону про наклеп ще "відкрите". Фото: focus.ua

Питання остаточного прийняття скандального закону про криміналізацію наклепу "регіонала" Віталія Журавського, який вже відкликаний автором, ще буде існувати до закінчення результатів парламентських виборів.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла головний редактор сайту "Телекритика" Наталія Лігачова.

Віталій Журавський заявив, що відкликав свій законопроект про "наклепі". Як ви оцінюєте подібний вчинок? Чому автор законопроекту відкликав його саме зараз?

- Це досить несподіваний поворот ситуації. У цьому могла зіграти роль як активна протидія громадських організацій, не тільки українських, але і західних міжнародних організацій, але також, може йти мова і про не публічні висловлювання, дискусії.

Вони все ж відбулися між представниками влади та дипломатами, які акредитовані в Україні. Часто такі непублічні зустрічі мають досить великий вплив на події в країні. Зрозуміло, і ні в кого не викликає сумніву, що Журавський діяв не самостійно, він був виконавцем задуманої якоїсь спецоперації. У підсумку, маса зусиль з усіх боків призвела до того, що "регіонали" зрозуміли, що вони перегнули палицю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Балога нагадав Януковичу, що не варто злити Захід "наклепом"

Навіщо Журавський заявляє про те, що відкликає законопроект, якщо можливо ліквідувати закон без 226 голосів депутатів (ст. 104 Регламенту ВР, депутат не має права відкликати проект після включення такого законопроекту до порядку денного сесії Верховної Ради)?

- У тому то й справа. Депутати просто можуть не погодитися, бували вже подібні випадки. Та ж "відставка Литвина" за законом про мову, коли він подав у відставку, а депутати не дали згоди. Так що, гра ще продовжується.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Журавський відкликав законопроект про наклеп завдяки йому. Наскільки це можливо? І якщо це так, то на які саме помилки Янукович вказав автору законопроекту про наклеп?

- Можливо, так було спочатку задумано для того, щоб потім продемонструвати, що Янукович відстоює свободу слова. Але не думаю, що особливо Янукович щось говорив. Просто сказали подати, а потім забрати. А чому Янукович це зробив - можна тільки припускати. Якщо це було елементом політичної гри, то таким чином пропіарили президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законопроектом про наклеп президента могли підставити люди з його оточення - експерт

Журавський сказав, що "вирішив зняти це питання юридично, але не політично". Тобто можливо, що закон про наклеп буде прийнятий і в другому читанні?

- Під час виборчої кампанії він прийнятий не буде, але до нього цілком можуть повернутися після виборчої кампанії. Все залежить від її результатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про наклеп - чистий ідіотизм - Колесніков

Також "регіонал" висловив намір організувати серію "круглих столів", в яких візьмуть участь журналісти, правозахисники та вчені. Взяли б ви участь у "круглому столі" з Журавським і що б Ви йому сказали?

- Упевнена, що представники громадських організацій, журналістських у всякому разі, брати участь у всяких "круглих столах" Журавського не будуть. Журналісти показали вже свою думку з приводу даного законопроекта. Зараз йде об'єднання позицій і зусиль медіа-організацій, що вже продемонстровано досить масштабно.

Зараз ви читаєте новину «Лігачова про закон про наклеп: Гра ще триває». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути