неділя, 28 травня 2017 08:12

Лазаренко став прем'єр-міністром

Автор: obozrevatel.com
  Павло Лазаренко займав посаду прем'єр-міністра 13 місяців
Павло Лазаренко займав посаду прем'єр-міністра 13 місяців

21 рік тому, 28 травня 1996-го, Павла Лазаренка призначили прем'єр-міністром України.

Він обіймав посаду 13 місяців. У липні 1997 року Леонід Кучма відправив його у відставку, формально за станом здоров'я. Лазаренко повернувся на посаду голови Дніпропетровської облради і очолив партію "Громада", яка у березні наступного року взяла участь у парламентських виборах та пройшла до Верховної Ради. Їй прогнозували майбутнє одного з потужних осередків, які чинитимуть у парламенті спротив Кучмі. Самого екс-прем'єра називали ймовірним кандидатом на пост глави держави на виборах 1999 року.

На початку 1998 року Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти Лазаренка за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах. Його також звинувачували в монополізації газового ринку України та злочинній корупції. Назвали лідером так званого дніпропетровського клану.

Наприкінці 1998-го Лазаренка затримали у Швейцарії за підозрою у фінансових махінаціях, проте звільнили під заставу у три мільйони доларів. 14 лютого 1999 року Лазаренко вилетів з України до Греції. За три дні Верховна Рада позбавила його недоторканності.

19 лютого 1999-го екс-прем'єр прилетів у Нью-Йорк і попросив політичного притулку на території США, аргументувавши це політичними переслідуваннями з боку режиму Кучми. Незважаючи на це, Лазаренка арештували.

У липні 2001 року прокуратура США пред'явила йому звинувачення, зокрема у відмиванні грошей, шахрайстві та переміщенні викраденої власності. Через три роки присяжні визнали його винними за всіма 29 пунктами звинувачення. У серпні 2006 року суд виніс колишньому урядовцю вирок: дев'ять років ув'язнення та $20 млн штрафу.

Після всіх апеляцій остаточна кількість пунктів звинувачення зменшилась до восьми, термін ув'язнення – до 11 місяців, а штраф – до $9 млн.

На волю Лазаренко вийшов 1 листопада 2012 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США віддадуть Україні мільярди Лазаренка

Заступник генерального прокурора Євген Єнін у грудні 2016 року заявив, що Україна розраховує отримати $280 млн із коштів, незаконно виведених за кордон колишнім прем'єр-міністром Павлом Лазаренком.

Зараз ви читаєте новину «Лазаренко став прем'єр-міністром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути