Ексклюзиви
четвер, 01 березня 2012 12:13

Кравчук: Не можу сказати, що Янукович мені дуже симпатичний

Кравчук: Не можу сказати, що Янукович мені дуже симпатичний

У недавньому інтерв'ю українським телеканалам президент Віктор Янукович заявив, що думає про другий термін президентства. Про шанси чинного глави держави в інтерв'ю Gazeta.ua розповів колишній президент Леонід Кравчук.

Янукович не знає свого реального рейтингу?

- За Конституцією президент України може бути обраний на два терміни підряд. Тому Янукович має право так говорити. Що стосується рейтингу, то це не головне. Коли Кучма ішов на другий термін, у нього підтримка електорату була ще менша. Так само і у Єльцина. Під час виборів багато чого залежить від політичної та соціально-економічної ситуації в країні, а також від того, які будуть кандидати. Зараз я не бачу такого політика, який міг би сказати, що його підтримує більшість українців. Тож якщо під час виборів буде 5 кандидатів і серед них з'явиться людина з високим рейтингом, тоді можна прогнозувати. Сьогодні президент має право думати про другий термін.

Коли людина стає президентом, вона віддаляється від реалій життя. Як главі держави подолати свою ізольованість?

- Яким би не був демократичним президент, у суспільстві, яке не з великою повагою ставляться до влади, де діють різні політичні сили, для нього є певні загрози бути ізольованим від реалій. Президент не може вільно пересуватися метро, автобусами чи електричками, ходити по магазинах, стояти в чергах. Тобто, жити так, як живуть понад 90% людей. Тому він не в змозі повністю відчувати пульс життя. Але сказати, що він нічого не знає про життя своїх співвітчизників, не можна. Я б не говорив, що оточення президента ізолює його від реалій. Він має інформацію від спецслужб, помічників, засобів масової інформації, своїх близьких, оточення, сім'ї. Президент знає, яка зарплата у людей, знає, що 8,5 мільйона пенсіонерів отримують пенсії, нижчі від прожиткового мінімуму. Він називає ці цифри, не заглядаючи в жоден кондуїт. Інша справа, що влада не може подолати ті проблеми, які є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, як "майстерно" уряд досягає низької інфляції

Ви виправдовуєте команду Януковича?

- Я ні до кого не ставився і не ставлюся з пієтетом. Не можу сказати, що Янукович мені дуже симпатичний. Але сьогодні хто б не прийшов до влади, не зможе швидко подолати проблеми, які є в Україні. Бо вони нагромаджувалися 20 років, і є люди в країні та за її межами, які не хочуть, щоб їй було краще.

Заважає Росія з дорогим газом?

- Коли наші патріоти критикують Росію і її президента, я запитую: а чи може ця держава бути іншою? Не може. Бо вона так склалася. І кожен її президент захищатиме національні інтереси. Замість того, щоб жалітися, нам треба навчитися жити з такою Росією, якою вона є. Щоб Україна стала сильною, усі політичні сили — і провладні, і опозиційні — мають об'єднатися у прагненні відстоювати стратегічні національні інтереси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смішно було дивитися на постановку Міллера і Медведєва про крадіжку газу - експерт

Як ви ставитеся до розкоші, що оточує Януковича? Чи потрібно це президенту?

- Я можу говорити тільки про те, що знаю і що бачив. Я не був у "Межигір'ї". Янукович мене не запрошував. Я не знаю, яка там розкіш. Усьому тому, що показують у ЗМІ, я не дуже довіряю. Коли я був президентом, про мене писали таке, що і важко уявити. Що у мене багато дружин, один з братів сидить у в'язниці, є хатка у Швейцарії. Я казав: ідіть, знайдіть ту хатку і заберіть її собі. А вони продовжували писати. Якщо мені нададуть документи про предмети розкоші, які купив Янукович за державний кошт, тоді я скажу, що це неподобство.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Янукович "години пік" пересиджуватиме у Межигір'ї: президенту там зробили офіс

Чому за нинішньої влади в Україні багато протестів?

- Люди не люблять несправедливості. Усі конфлікти останніх часів у Киргизстані чи Казахстані випливли від несправедливості, коли частина людей дозволяє собі жити в розкоші за державний кошт. Якщо людина сама заробила гроші, вона може жити будь-як, не порушуючи законів і не заважаючи іншим. А державна казна має використовуватися під суворим контролем. І ніхто не може тратити державні кошти на свої особисті цілі. Саме це часто стає поштовхом для протестів, а то й революцій.

Зараз ви читаєте новину «Кравчук: Не можу сказати, що Янукович мені дуже симпатичний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути