вівторок, 28 лютого 2012 12:44

Експерт розповів, як "майстерно" уряд досягає низької інфляції

Експерт розповів, як "майстерно" уряд досягає низької інфляції

В Україні немає справедливої оцінки інфляції.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

"В 2011 році інфляція нібито склала 4,6%. Проте за дослідженнями Центру Разумкова, понад 87% людей вважають, що в 2011 році по них найбільше вдарило підвищення цін. Тобто, державні розрахунки інфляції по споживчому набору товарів і послуг не є адекватними", - наголосив він.

За його словами, наприкінці минулого року цей споживчий набір переглядався. У нього додали такі товари як оливкова олія, миючі засоби, шафи-купе і лінзи для очей. При цьому було виключене дитяче харчування, згущене молоко, штори, господарське мило і окуляри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні курс євро піднявся на 1 копійку, за долра дають 7,98 гривні

"Не треба бути експертом-прогнозистом, щоб зрозуміти, що згущенку споживає більше людей, ніж оливкову олію. Але згущенка протягом року буде дорожчати, тому її виключили. Оливкова олія має зазвичай європейське походження. У Європі базова інфляція менша. Протягом всього року ціни на цей продукт фактично не виростають", - пояснив Розенко.

Експерт повідомив, що додана така послуга, як оренда житла.

"Незрозуміло, яку ціну закладуть, адже на 90% цей ринок перебуває в тіні. Утім, логіки зрозуміла. Протягом останніх років ціни на оренду знижувалися. Маємо парадоксальну картину: тарифи на ЖКХ зростають, ціни на оренду падають, а у балансі інфляції ми фактично будемо мати нульове підвищення цін на цю групу послуг", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Середня зарплата українців знизилася на 10%

Розенко зазначив, що продуктів харчування у споживчому наборі стає дедалі менше - зараз інші товари і послуги займають більше половини набору. При цьому у 40% сімей в Україні зазначають, що їхнього достатку вистачає лише на продукти харчування. За словами Розенка, виходить викривлений баланс - люди все більше доходів витрачають на продукти харчування, а інфляція все менше їх враховує.

"Заниження інфляції означає заниження базових соціальних стандартів. Який сенс суттєво підвищувати соціальні стандарти, прожитковий мінімум, якщо у нас ціни підвищилися лише на 4,5%? До того ж маємо зобов'язання перед МВФ. Щоб дали транш, інфляція стримується будь- яким чином", - резюмував Розенко.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як "майстерно" уряд досягає низької інфляції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути