вівторок, 18 червня 2013 18:00

Кожен лідер опозиційної фракції йде на своєрідний аукціон — експерт про зустріч із Януковичем

Кожен лідер опозиційної фракції йде на своєрідний аукціон — експерт про зустріч із Януковичем
Володимир Цибулько. Фото: glavred.info

Сьогодні глава держави Віктор Янукович запросив на зустріч в Адміністрації президента керівників парламентських фракцій і голову Верховної Ради на середу, 19 червня. "Батьківщина" вже передала президентові шість питань для обговорення під час завтрашньої зустрічі.

Водночас, лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко заявив, що не бачить сенсу у зустрічі президента з керівниками фракцій та головою парламенту, яка запланована на середу в Адміністрації Президента, оскільки вона має відбутися в стінах парламенту.

- Насправді, йти до президента треба із пакетом вимог. Кожен із лідерів опозиційної фракції йде на своєрідний аукціон, тобто йде, щоби набрати бали для себе та своєї політичної сили. Йти на зустріч із критикою — мало, треба приносити альтернативний проект, бачення, що би давало вихід не лише лідеру партії, а країні вцілому, - розповів в інтерв'ю Gazeta.ua політолог Володимир Цибулько.

Цей похід повинен започаткувати щомісячний брифінг із лідерами парламентських фракцій. Це буде корисно і для політичної системи, і для кожної політичної сили. І це сформує додатковий інформаційний канал для самого Януковича. А він свідомий того, що йому ця зустріч потрібна не менше від опозиції.

Важливо, що якщо опозиційні сили погоджуються на зустріч, то вони повинні дати суспільству якийсь приклад, урок. Якщо цього не буде, а буде зустріч заради сварки, то це ліквідує правила гри.

Що вдасться опозиції досягти в результаті такої зустрічі?

- Складно сказати. Поки не відомий сценарій зустрічі, доти не можливо говорити про неї. Є, звичайно, традиційна жуйка з боку опозиції — вибори в п'яти проблемних округах по їхнім правилам, вибори в Києві, свобода Тимошенко, але вони не мають жодної економічної пропозиції. Варто зауважити, що заява Кличка про небажання проведення зустрічі в Адміністрації президента — це гра, і м'яч у воротах Яценюка. Щодо Тягнибока, то він не вписується в трійку, не дивно, що від нього відмовились навіть найкрутіші політтехнологи Партії регіонів.

Наскільки потрібен такий діалог?

- Це зустріч із главою держави, а не з фізичною особою Віктором Януковичем. Для лідерів політичних партій, фракцій — вона є важлива, в сенсі постійного діалогу партії із главою держави. Вона необхідна, бо політика починається із розмови, а парламентаризм — це взагалі розмовна технологія.

Чому Янукович погодився на зустріч? Чи готовий він піти на поступки?

- Янукович готовий будь-коли зустрічатися, але за умов, що риторика опозиційних сил зміниться із напів-викривальної до більш ефективної. Він голова держави, і він відповідає за мікроклімат в ній, в тому числі за стан політичних партій, стан парламентаризму, реалізацію політичних проектів.

Чи стане зустріч переломною точкою?

- Насправді, це, в першу чергу, позитивний сигнал Європі, що діалог починається, що сторони не відвернулися остаточно один від одного. Коли мова заходить про егоїзм, це одна справа, а коли про перспективи держави - українські політики здатні переступити через власне его. Принаймні згода сторін зустрітися — вже їхня маленька перемога.

Зараз ви читаєте новину «Кожен лідер опозиційної фракції йде на своєрідний аукціон — експерт про зустріч із Януковичем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути