Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2011 21:07

Костенко попередив, що продаж землі поставить хрест на Україні

Костенко попередив, що продаж землі поставить хрест на Україні

Якщо в Україні сьогодні буде скасовано мораторій на продаж землі, до нас прийде іноземний капітал, який скупить сотні тисяч гектар сільськогосподарських угідь. Це у свою чергу загрожує тим, що наша держава не буде мати власної продукції на своїй землі.

Про це в ефірі "5 каналу" заявив лідер Української народної партії (УНП), народний депутат від НУ-НС Юрій Костенко.

За його словами, УНП є противником того, щоб саме сьогодні знімати мораторій на продаж землі.

"В Україні досі немає необхідної законодавчої бази, яка не дозволить українську землю перетворити у надбання українських олігархів, яка не дозволить іноземцю купувати українську землю. Якщо усе це не привести у річище виключно національного інтересу, продаж української землі позбавить українського громадянина права на свою одвічну землю", - підкреслив Костенко.

Політик зазначив, що сьогодні українське сільське господарство видає на світові ринки продукції на 80 доларів з одного гектару землі.

"У Чілі – це 1,6 тисяч доларів, у Новій Зеландії – майже 3 тисячі доларів продукції виходить з одного гектару. Отже, у порівнянні із розвинутими країнами український АПК попри латифундії, попри крупне товарне виробництво не може конкурувати", - вважає нардеп.

Він нагадав, що в Європі більша частина землі належить сімейним фермам та фермерським кооперативам.

"Це дозволяє мати робоче місце на селі, мати прибутки у сільському бюджеті, а відтак розвивати необхідну інфраструктуру, щоб на селі продовжувалось життя і народжувались діти", - уточнив парламентарій.

Костенко переконаний, що у разі закупівлі української землі великим капіталом Україна не матиме своєї продукції на своїй землі.

"Тому що власник землі буде продавати цю продукцію там, де йому вигідніше. Україна не буде мати робочого місця на селі, українське село не буде мати усього необхідного для життя. А село – це генетична душа України. Не буде села – зникне те, що нас виокремлює як народ та державу", - наголосив лідер УНП.

Він також нагадав, що земля – це екосистема, і її не можна експлуатувати як звичайний виробничий ресурс.

"Тому проведення земельних реформ, зведених тільки до продажу землі, означатиме втрату останньої перспективи України", - резюмував Костенко.

Зараз ви читаєте новину «Костенко попередив, що продаж землі поставить хрест на Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути