вівторок, 21 грудня 2021 14:22

Корумпована система хоче залишити мажоритарку - заява низки організацій

Корумпована система хоче залишити мажоритарку - заява низки організацій
Активісти зробили фотоколаж.

Президент Володимир Зеленський, як і його попередник Петро Порошенко, обіцяли запровадити відкриті списки. Проте зараз у Верховній Раді намагаються повернути мажоритарну систему виборів до парламенту.

Заяву опублікували 30 громадських організацій, поміж яких "Чесно", Фундація DEJURE, Центр протидії корупції, "Автомайдан".

17 грудня нардепи з групи "Партія "За майбутнє" зареєструвати законопроєкт, який відтерміновує дію Виборчого кодексу. А голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вже зробив заяву про те, що така ініціатива може набрати 300 голосів.

2019 року парламент ухвалив Виборчий кодекс, який передбачає вибори за відкритими списками. Це означає, що виборці, а не партії вирішують, хто має потрапити в Раду, заявляють активісти.

"Перед місцевими виборами 2020-го Виборчий кодекс ухвалили, але щоб відкриті списки не запрацювали - зробили виборчу квоту в розмірі 25%. Тепер навіть і цей поступ у виборчій реформі намагаються відтермінувати.

Корумпованій системі вигідно залишити мажоритарну систему виборів, оскільки вона дає змогу засівати округи так, щоб до Верховної Ради потрапляли за партійними списками фігуранти антикорупційних розслідувань, прогульники й порушники Конституції - кнопкодави, а за мажоритарною системою - гречкосії і корупціонери", - ідеться в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Торти, гречка, таблетки: нардепів осоромили музеєм виборчого трешу

На зміну політичної позиції вплинули останні соціологічні рейтинги партій, припускають активісти.

"З огляду на те, що більшість партій не займається якісно партійним будівництвом, продають свої бренди на регіональному рівні, вони вирішили знехтувати здобутком у розвитку демократії.

Закликаємо парламентарів бути послідовними, виконувати обіцянки й зберегти відкриті списки", - заявили вони.

Тим часом Громадянська мережа "Опора" закликала Верховну Раду та її керівну коаліцію не підтримувати відмову від пропорційної системи з відкритими списками.

"Опора" нагадала, що президент Зеленський під час інавгураційної промови заявив: парламент зобов'язаний ухвалити Виборчий кодекс і запровадити систему відкритих списків.

"Будь-яку політичну домовленість щодо відмови чи перспективи її реалізації суспільство сприйме як відмову від чіткої політичної позиції на початку каденції главою держави", - пишуть в організації.

У фракції "Слуга народу" хочуть повернути стару виборчу систему. Тему з мажоритаркою проштовхують депутати, обрані в округах, і групи, повідомляли ЗМІ.

У грудні 2019 року Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс із пропозиціями президента.

Партії формуватимуть загальнонаціональний список кандидатів. Його ділитимуть на списки для кожного з 27 ­округів. Політичні сили виставлятимуть в ­окрузі щонайменше п'ятьох кандидатів. Виборець голосуватиме за партію і, за бажання, за кандидата зі списку. Закон запрацює з 1 грудня 2023-го.

Зараз ви читаєте новину «Корумпована система хоче залишити мажоритарку - заява низки організацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути