Ексклюзиви
четвер, 09 грудня 2021 13:39

"Слуги" хочуть повернути мажоритарку, яку висміював "Квартал"

"Слуги" хочуть повернути мажоритарку, яку висміював "Квартал"
Два роки тому "Квартал 95" Зеленського висміював мажоритарну систему.

У президентській фракції "Слуга народу" хочуть повернути стару виборчу систему.

Про це із посиланням на співрозмовників у "СН" пише LB.ua.

Йдеться про систему – 50% за партійними списками і 50% за мажоритарними округами.

"На довиборах по мажоритарних округах ми побачили, що наші кандидати впевнено перемагають (на початку листопада цього року ЦВК визнала перемогу у 184 окрузі у Херсонській області представника "СН" Сергія Козиря. У 19 окрузі на Черкащині нардепом обрали також представника "СН" Віталія Войцехівського).

Тому на тлі падіння рейтингу партії ставка на округи і мажоритарників – можливий варіант порятунку. Тим більше, що вже є подання до КСУ щодо визнання Виборчого кодексу неконституційним", – сказав член президентської фракції.

Ще в лютому до Конституційного суду надійшло подання 45 депутатів щодо відповідності окремих положень Виборчого кодексу Конституції. Цікаво, що, крім мажоритарників від групи "Партія "За майбутнє", подання підписали й деякі "слуги": Ольга Василевська-Смаглюк, Олександр Куницький, Георгій Мазурашу і Максим Бужанський (усі – мажоритарники).

На думку авторів клопотання, єдині і регіональні виборчі списки формуються партіями, що "містить ознаки узурпації влади та її монополізації партіями". Обранці просили КСУ визнати провадження невідкладним і розглянути його впродовж місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корнієнко прокоментував перенесення виборів в Раду

Один із керівників "Слуги" в розмові підтвердив обговорення таких планів:

"Насправді така дискусія у нас існує. Але вона точиться не на четвертому поверсі (в Офісі президента), а тут, у Раді.

Тему з мажоритаркою проштовхують наші депутати, обрані в округах, і групи.

Наші депутати до такого питання ставляться обережно. Бо насправді в нас немає сильних мажоритарників, які могли б повністю самі витягнути вибори, взяти все на себе, фінансово все закривати. Те, що наші пройшли на довиборах – це не лише їхня особиста заслуга, будьмо чесними. Плюс ми знаємо, що є такі мажоритарники, які роками, якщо не десятиліттями, засівали округи, поливали їх так, що їх просто нереально збити".

За словами співрозмовника, юридично повернути змішану систему нескладно.

"Але не через Конституційний суд – там зараз заблокована історія. Насправді дуже легко це буде зробити тут, у залі. Виносимо – і 226 голосів на табло будуть дуже легко, спокійно та без проблем.

Бо саме групи голосуватимуть, аж гай шумітиме. Вони перші збиратимуть голоси, щоб винести це питання на голосування. Стартуватимуть, а ми, якщо нам це буде потрібно, підтримаємо їх. Поки що не визначено, наскільки це вигідно саме нам. Ця тема не про завтра чи післязавтра. Теоретично це ідея на жовтень-листопад наступного року", - сказав "слуга".

За словами нардепа, сценарій із можливим відтермінуванням парламентських виборів також знайде необхідну підтримку у сесійній залі.

"Де ви бачили депутата, який не захоче побути ним ще деякий час? Усі тільки за. У Раді не знайдеться нардепа, який ще вісім місяців не захоче побути з мандатом. І так серед усіх фракцій і груп – без винятку. Звісно, якщо ми це зробимо, то всі кричатимуть – але лише на камери.

З одного боку, перенесення виборів – погана історія для рейтингу президента і партії також. Але з іншого, нам вигідно першими провести саме президентські вибори. Бо коли він удруге стає президентом, то за ним "паровозом" доїдуть у нову Раду ще плюс 40 депутатів щонайменше", - сказав співрозмовник.

Перший віцеспікер і колишній голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко у коментарі визнав, що мажоритарники виступають за повернення змішаної системи.

"Списочники – за списки. Я – за систему, яка є. Бо кожна зміна системи – зайва турбулентність. Що краще для країни – це питання. Треба дискутувати", – сказав.

"У фракціях партій, які наберуть менше 10%, буде представлено дуже мало людей із регіонів в парламенті.

Якщо ми це візьмемо у сумі, то у нас десь третина, приблизно 40% складу Ради, – це люди з регіонів, а 60% – "чистий список"". Чи ми не обманюємо самі себе тим, що відкриті списки гарантують представництво регіонів? І як примусити людину, що зайшла з "хвостика" списку, їздити до людей? Це важке завдання. Тому, що робити з виборчим законодавством? Треба дискутувати", - заявив Корнієнко.

Як "Квартал 95" висміював мажоритарників

Gazeta.ua нагадує, що у липні 2019 року, за п'ять днів до парламентських виборів, "Студія Квартал 95" випустила відео, в якому актор Станіслав Боклан висміював мажоритарну систему і "гречкосійство".

"Всім привіт, я звичайний депутат Верховної Ради трьох останніх скликань і я хочу ще. І зараз я покажу вам свій шлях у Раду. Я впевнений, що у мене все це вийде, тому що ви мені в цьому допоможете. Запитуєте як? Та дуже просто. Допоки в нашій країні існує мажоритарка - дива трапляються.

Гречка, макарони, календарик, ремонт...Ніяких грошей не шкода, тим паче, що це гроші - ваші. Але вам це знати не обов'язково. Головне, щоб люди знали, що все це і навіть сонечко сяє за підтримки народного депутата.

І це все завдяки вам - дурні", - каже у ролику Боклан.

У грудні 2019 року Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс із пропозиціями президента Володимира Зеленського.

Партії формуватимуть загальнонаціональний список кандидатів. Його ділитимуть на списки для кожного з 27 ­округів. Політичні сили виставлятимуть в ­окрузі щонайменше п'ятьох кандидатів. Виборець голосуватиме за партію і, за бажання, - за кандидата зі списку. Закон запрацює з 1 грудня 2023 року.

Уряд використовує кошти державного бюджету, як інструмент забезпечення лояльності до себе з боку депутатів-мажоритарників. Останні, своєю чергою, використовують субвенції для власного піару, аби знову переобратися в парламент.

Зараз ви читаєте новину «"Слуги" хочуть повернути мажоритарку, яку висміював "Квартал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути