Ексклюзиви
субота, 13 листопада 2021 19:48

Союзникам президентської фракції віддячують бюджетними грошима

Головним союзником "Слуги народу" у Верховній Раді є група "Довіра".

Голосування у парламенті проаналізувала "Опора"

Разом "слуги" і "Довіра" голосують за бюджет, кадрові призначення і законопроєкти на виконання програми президента Володимира Зеленського.

Другий, але менш системний союзник президентської партії - група "Партія "За майбутнє". Рівень її підтримки ініціатив монобільшості становить 47%.

Ця група часто допомагає президентській партії під час чутливих для неї голосувань. Наприклад, підтримала: ухвалення держбюджету на 2020 і 2021 роки, обрання Олексія Гончарука, а згодом Дениса Шмигаля на посаду прем'єра, закон про олігархів.

Далі за рівнем підтримки йдуть позафракційні - 46% і "Голос" - 42%. "Голос" має найвищий, після "Довіри", рівень підтримки ініціатив на виконання передвиборчої програми президента (55%).

Лише у третині випадків за ініціативи монобільшості голоси давали "Батьківщина" - 35% і "Європейська Солідарність" - 32%. Найменшою була підтримка ОПЗЖ - 17%.

 

Ініціативи із бюджетної сфери в середньому підтримують найкраще, натомість кадрові призначення - найгірше.

У бюджетних рішеннях головним союзником "Слуги народу", як і в інших сферах, є група "Довіра".

У близько половині рішень віддають свої голоси "за" також група "Партія "За майбутнє", позафракційні, "Батьківщина" і "Голос". Найвищою з усіх сфер є також підтримка "Європейської солідарності" - 42%, а також ОПЗЖ - 23%.

 

Депутатські групи, які системно критикують владу, постійно голосують за ухвалення бюджету. Це може бути пов'язано з тим, що бюджеті закладені кошти на соціально-економічний розвиток, які спрямовують у виборчі округи народних депутатів як субвенції. В середньому це по 30 млн грн на рік.

Округи практично усіх депутатів із групи "Довіра" і "Партії "За майбутнє" отримують ці кошти.

Уряд використовує ці кошти, як інструмент забезпечення лояльності до себе з боку депутатів. Останні, своєю чергою, використовують субвенції для власного піару, аби знову переобратися в парламент.

Щодо "Голосу", частина якого є досить лояльною до ініціатив більшості, і "Батьківщини", то йдеться про ситуативні спільні голосування. Хоча не виключено, що у перспективі така співпраця може стати більш системною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таких об'єднань, як у Разумкова, в Раді майже сотня

Це залежить від того, наскільки динамічно буде зменшуватися фракція "Слуга народу" та чи вдасться їм мати щонайменше 226 лояльних депутатів, щоб зберегти за собою статус монобільшості. Зараз у "СН" 242 депутата. Ще два мандати вона отримає за підсумками проміжних виборів, які відбулися 31 жовтня.

Також співпраця "слуг" з іншими фракціями і групами залежить від рейтингу президента і рейтингу його партії з одного боку, а з іншого - від рейтингів потенційних партнерів по коаліції. У кого він буде кращий, той буде мати кращі позиції у переговорному процесі щодо формування нової більшості. Якщо, звісно, до цього дійде.

Верховна Рада ухвалила лише 17% законопроєктів уряду прем'єра Шмигаля.

5 листопада на годину запитань до уряду прийшли лише чверть нардепів.

Зараз ви читаєте новину «Союзникам президентської фракції віддячують бюджетними грошима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути