четвер, 10 березня 2011 10:15

Спецтема: Арабські революції

Король Марокко пообіцяв реформи і референдум, щоб зберегти трон

Король Марокко пообіцяв реформи і референдум, щоб зберегти трон

Король Марокко Мухаммед VI оголосив про намір провести в країні масштабну конституційну реформу, яка, зокрема, призведе до посилення ролі прем'єр-міністра і до зміцнення демократії в країні, повідомляють у четвер паризькі ЗМІ.

"Ми вирішили провести глобальну конституційну реформу", - сказав король у своєму зверненні до нації.

Він пояснив, що після реформи уряд буде очолювати лідер партії, що перемогла на виборах. В даний час рішення про те, кого призначити прем'єром, приймає сам монарх.

За словами Мухаммеда VI, прем'єр-міністр "буде повною мірою відповідати за уряд, державні структури та за втілення в життя програми роботи кабінету міністрів".

Крім того, він пообіцяв, що реформа призведе до "зміцнення правової держави, розширення демократичних свобод, а також до зміцнення системи захисту прав людини".

Король підкреслив, що реформа буде втілена в життя тільки в разі її схвалення на загальнонаціональному референдумі.

Тим часом президент Ємену Алі Абдалла Салех заявив у четвер, що протягом 2011 року має намір організувати загальнонаціональний референдум з питання про схвалення нової конституції країни.

Під час виступу по місцевому телебаченню, він пообіцяв, що зміна конституції дозволить створити в Ємені парламентський режим. Крім того, Салех планує розробити новий закон про вибори.

На встановленні парламентського режиму наполягає опозиція Ємену, що проводить в останні тижні акції протесту проти президента.

Зараз ви читаєте новину «Король Марокко пообіцяв реформи і референдум, щоб зберегти трон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути