Ексклюзиви
вівторок, 26 червня 2018 19:48

Контрабанда, "липові" переселенці та сепаратисти у владі: з чим матиме справу новий керівник Донеччини

Новопризначений голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Олександр Куць має розібратись із сепаратистами в місцевій владі, контрабандою та пенсійним туризмом. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розказав політолог Кирило Сазонов.

Автор: inforesist.org
  Президент Петро Порошенко вітає новопризначеного голову Донецької ОВЦА
Президент Петро Порошенко вітає новопризначеного голову Донецької ОВЦА

- Донецькій області пощастило, що новий голова адміністрації служив у СБУ. Значна частина його біографії не доступна. Значить служив там, де не можна "світитись" досі, - говорить політолог.

З чого Олександр Куць має починати на посаді?

‒ Коли його призначили головою СБУ на Донеччині, одразу спіймав у себе кількох російських шпигунів. Жебрівський не виправдав у цьому плані сподівань. Влада у радах і адміністративних органах Донецької області залишилась у попередніх господарів — "регіоналів". Більшість із них або співпрацювали з сепаратистами, або співчували їм. Не секрет, що багато донецьких чиновників допомагали терористу Ігорю Гіркіну та його бойовиками. Це видно і з профілів у соціальних мережах і зі ставлення до людей. Жебрівський навіть відсовував українських патріотів. Сепаратисти відчували себе зручно. Така влада — другий фронт для українських солдатів. Завжди очікують удар в спину — шпигунство, саботаж, інформаційні диверсії. Куць — СБУшник і контррозвідник. Якщо звільнить Донбас від сепаратистів у структурах влади, дасть дорогу патріотам, армія зможе спертися на них.

Влада у радах і адміністративних органах Донецької області залишилась у попередніх господарів — "регіоналів"

Чому це не вдалося Жебрівському?

- Він хотів домовитись із старою елітою. Не руйнувати систему. Так було простіше і швидше. Але це консервує ситуацію. Робив так, як свого часу Ющенко — налякати, а потім домовитись. Це ключова позиція пропаганди. Мільйон людей перетинають лінію розмежування — їдуть у Бахмут, Констянтинівку, Маріуполь. Спілкуються з друзями і родичами. Бачать, що ті, хто був при Януковичеві — контролюють бізнес, сидять у кріслах міських голів. Ті, хто допомагали провести референдум сепаратистам, залишились у владі. Ті, хто танцювали з путінськими козаками, працюють в системі освіти і вчать дітей. Що тоді змінилось? Чим звільнені території відрізняються від окупованих? Якщо новий голова впорається із цим, то різниця буде одразу помітна.

Звільнені території Донбасу мають бути як вітрина. Донецька область отримує фінансування не тільки на підконтрольні Україні території, а ще й окуповані. Зробити якісні дороги, магазини, соціальну інфраструктуру не проблема. У пенсійному фонді і паспортному столі, де збираються черги, люди мають бачити різницю. Це боротьба за голови і душі людей.

Звільнені території Донбасу мають бути як вітрина

З чого новий керівник області має починати?

- Перше - розібратись із кадровим питанням. Не потрібно привозити десант патріотів зі Львова. Їх вистачає серед місцевих. Побачимо це у перші місяці. Результатів роботи ще видно не буде, однак кадрова політика скаже про нього все. Якщо збирається домовлятись і жити у мирі із "старою гвардією", то на зміни чекати не варто.

Для Донбасу він унікальний губернатор — настільки молодого не було ніколи. Тут завжди жили за традиціями - губернатору має бути за 50. Важливо, щоб він поставив перед собою задачі змінити систему.

Багато нарікань на території Донецької і Луганської області є на контрабанду. Чи зможе новий голова Донецької ОВЦА якось вирішити це питання?

- Контрабанди на Донбасі дуже багато. Це не обов'язково зброя чи наркотики. На окупованих територіях продають продукти удвічі дорожче в магазинах, які захопили терористи — дружина Захарченка, Денис Пушилін, Павло Губарєв. Вони "віджали" усі торговельні мережі - "Метро", "АТБ". Через підставні логістичні компанії українські оптовики завозять на окуповані території продукти. А оптовики з так званої ДНР забирають. Це навіть складно назвати контрабандою: територія окупована, але чітких кордонів немає. Але схеми активно працюють. І певному колу людей — екс-регіоналам з обох боків лінії перетину — приносять великі гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий губернатор Донеччини може щільно почистити сепаратистів

Це дуже небезпечно. Бо так само в Донецьк йде спирт, а звідти повертається горілка. Так само йдуть сигарети в Європу і до нас. Як генерал СБУ Куць розуміє, що контрабанда небезпечна не тим, що сепаратисти заробляють гроші. Будь-якого співробітника СБУ, прикордонника, військового легко вербувати. Можна згадати, як волонтера Андрія Галущенко (позивний "Ендрю", боровся проти контрабанди у зоні ООС. Gazeta.ua) розстріляли в машині разом з іншими військовими. Це великі гроші і великі ризики. Але йому не звикати до цього.

Донбас політично і економічно повернувся у 2013-й

Що не встиг зробити Жебрівський?

- У першу чергу потрібно розібратись із соціальними питаннями. З окупованих територій виїхало дуже багато людей. Багато переселенців не поїхали в Дніпро чи Запоріжжя. Вони залишились в області. Інфраструктурне навантаження на школи, дороги, робочі місця виросло в десятки разів. Місцеві чиновницькі угрупування заробляють на цьому. З'явився пенсійний туризм, липові переселенці. Цю систему потрібно чистити від корупції і зловживання владою. Реально зробити так, щоб вона справді працювала на людей.

Які ще є проблеми там?

- Є не менш важливий безпековий момент. У Києві, Дніпрі, Миколаєві багато зброї. Її везуть саме звідси. На Донбасі цієї зброї дуже багато. Це і наслідки боїв, закладки, диверсійні атаки. Потрібно розібратись із цим найшвидше.

Яка політична й економічна ситуацію на підконтрольній території?

- Регіон політично і економічно повернувся у 2013-й. Тільки більше немає монолітної Партії регіонів — зараз вона поділилась на "Опозиційний блок", "Наш край", "За життя". Але обличчя усі знайомі. Політично регіон залишився в тому ж стані, що й існував. Сепаратистські настрої залишились, бо з ними серйозно ніхто не працював. У Донецьку, Горлівці, Єнакієвому зникли підприємства, шахти, заводи. Люди залишили свої робочі місця. Однак невеликі підприємства все таки розвиваються. З пенсіями ситуацію намагається вирівняти держава — через важкі роботи у промисловості люди тут рано йшли на пенсію.

Зараз ви читаєте новину «Контрабанда, "липові" переселенці та сепаратисти у владі: з чим матиме справу новий керівник Донеччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути