четвер, 29 квітня 2021 15:07

Коломойський отримає гроші українців завдяки тіньовій схемі - ЗМІ

Найближчим часом в Україні може відбутися незаконне погашення багатомільярдних боргів Укрнафти коштом держави і платників податків. Про це повідомляє діловий портал "Експерт".

Автор: Ольга КАМЕНЄВА
  Нафтогаз отримає понад 14 млрд грн з держбюджету за схемою, вигідною групі "Приват" Ігоря Коломойського
Нафтогаз отримає понад 14 млрд грн з держбюджету за схемою, вигідною групі "Приват" Ігоря Коломойського

У листопаді 2020 року Верховна Рада ухвалила закон №1006 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік". Його підписав президент Володимир Зеленський. Таке рішення вводить у дію закон, а з ним і запуск масштабної схеми взаєморозрахунків коштів між держбюджетом, НАК "Нафтогаз України" та Укрнафтою. Розміри сум становлять мільярди гривень із держбюджету - коштів платників податків, ідеться в публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін звільнив голову Нафтогазу

Відповідно до ухваленого закону, Нафтогазу виплатять зі спецфонду держбюджету 32,2 млрд грн компенсації за виконання "спеціальних зобов'язань" (Public Service Obligation - ПСО) із постачання та продажу газу для потреб населення й Теплокомуненерго. Крім того, Нафтогаз виплатить Укрнафті борг за 2,06 млрд куб. газу, який постачали 2006 року (15,1 млрд грн), а також авансовий платіж за газ майбутнього видобутку (24,1 млрд грн). Відповідно до закону "Про ринок природного газу", такі зобов'язання покладає Кабмін. Вони спрямовані на забезпечення громадських інтересів, тому можуть фінансуватися з держбюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували нове розслідування про оборудки Коломойського

Також стало відомо, що всі кошти, які має отримати Нафтогаз, компанія віддасть Укрнафті. До цієї суми додадуть і 7 млрд грн, які візьмуть із власних коштів Нафтогазу. А ось на власні кошти Нафтогазу ці гроші перетворяться тільки завдяки черговому підвищенню тарифів на природний газ. Отже, фінанси візьмуть із кишень споживачів - населення України, зазначається у статті. Очікується, що загалом до бюджетного спецфонду надійдуть 42,5 млрд грн.

Фінансові махінації та схеми Укрнафти

Автор: gettyimages.com
  Укрнафту контролює група "Приват"
Укрнафту контролює група "Приват"

Непокоїть те, що Укрнафту, яка отримає бюджетні кошти, де-факто контролює група "Приват". У цьому сенсі нічого не змінювалося впродовж багатьох років за кількох президентів, звертає увагу автор публікації. Також Укрнафта неодноразово потрапляла в поле зору як місце фінансових махінацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Улітку газ для населення не подешевшає

НАБУ розслідує схему виведення з компанії багатьох мільярдів гривень бюджетних коштів (і недоотримання держбюджетом грошей на загальну суму 14,7 млрд грн) 2015 року через продаж нафти й нафтопродуктів із відтермінуванням оплати й передоплати за товари, які так і не надійшли. Утім, це не єдиний фінансовий скандал, що виникав у різні часи з цією структурою.

Відповідно до ухваленого закону, така схема фінансових взаємозаліків призначена для зиску "олігархічного" бізнесу, який підчищає свої баланси й покращує фінансовий стан, ідеться в публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойський програв суд проти України на $6 млрд

"Адже Нафтогаз має заплатити за 2,06 млрд кубометрів газу, отриманого 2006 року, не за тодішніми цінами, а за нинішніми. Тобто в 30 разів більше. Виходить 17,9 млрд грн чистої переплати. Отже, законослухняні громадяни зобов'язані вчасно сплачувати всі податки й комунальні платежі. Тоді як Коломойському, який фактично розкрадає національне надбання в мільярдних масштабах, за це нічого не буде багато років і десятиліть", - зазначає автор.

З нового року газ для населення подорожчав на 14% до 7,22 грн за кубометр, плюс - скасовано пільговий тариф на електроенергію, і вже у квітні-травні готується чергове її подорожчання.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський отримає гроші українців завдяки тіньовій схемі - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути