субота, 18 серпня 2012 09:23

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Коли по-злодійськи приймають антиукраїнський закон про мовну політику, це одразу пробуджує в людях почуття гідності"

"Коли по-злодійськи приймають антиукраїнський закон про мовну політику, це одразу пробуджує в людях почуття гідності"
Дуже складно залучити українську у фінансову, бізнесову сфери, бо ті люди поки що думають лише про власне збагачення, наголошує Іван Ющук Фото: your-idea.com.ua

Серед людей зростає усвідомлення того, що в нас існує власна, українська мова. Тож її буде більше, і вона буде багатша. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив мовознавець, автор підручників з української мови Іван Ющук.

Президент України Віктор Янукович 8 серпня підписав закон "Про основи державної мовної політики". Він дозволяє оголошувати регіональними мови національних меншин із представництвом понад 10 відсотків у регіоні. Закон ухвалений для підтримки в Україні російської мови, вважають більшість експертів.

"Дуже складно залучити українську у фінансову, бізнесову сфери, бо ті люди поки що думають лише про власне збагачення. Але серед тих, хто вже достатньо збагатилися, врешті-решт теж прокинеться національний дух. Не в усіх, але в багатьох. Це навіть зараз можна спостерігати. Окремі підприємці почали розмовляти українською", - зауважив Ющук.

За словами мовознавця, незабаром і міста заговорять українською.

"Цього року до Київського університету імені Тараса Шевченка найбільше заяв подали з Донецької та Луганської областей. Тамтешня молодь рветься до українських освітніх центрів, до українства. Це стало популярним і дасть плоди. Викладачі в школах та університетах теж уже призвичаїлись до української", - наголосив він.

Ющук підкреслив, що у людей перемішуються слова з різних мов, утворюючи суржик.

"Цього не треба боятися. Це – перехідний етап. Головне: іде міжмовне спілкування, української стає більше. Двомовність дедалі виразніша, і ти щоразу маєш задумуватися, якою говориш. Що більше ставатиме української, то чистішою вона буде", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Знати українську мову в Україні тепер необов'язково"

"Нині держава не лише не допомагає українській, а й хилить нас зовсім в інший бік своїми законами. Виникає спротив. Коли по-злодійськи приймають антиукраїнський закон про мовну політику, це одразу пробуджує в людях почуття гідності", - додав експерт.

Думки інших філологів щодо того, якою може бути мовна ситуація в країні за 20 років, читайте у журналі "Країна" № 31 (134) за 16 серпня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Коли по-злодійськи приймають антиукраїнський закон про мовну політику, це одразу пробуджує в людях почуття гідності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

63

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути