четвер, 16 серпня 2012 19:17

Спецтема: Боротьба за "мову"

Тернопільська облрада визнала "мовний" закон неконституційним

Тернопільська облрада визнала "мовний" закон неконституційним
Депутати вважають, що закон прийнятий з порушенням ст.10 Конституції України. Фото: vk.com

Депутати Тернопільської облради майже одноголосно прийняли рішення визнати закон "Про засади державної мовної політики" таким, що не має на території Тернопільщини жодних правових наслідків, тобто не чинним. Як пише ZN.UA, депутати вважають, що він прийнятий з порушенням ст.10 Конституції України, де чітко вказано, що "державною мовою є українська".

"Поділ на державну і регіональні мови - це основа для федералізації України і руйнування нашої державності", - заявив голова комісії облради з питань законності Леонід Бицюра.

Обласні депутати закликали суддів Конституційного суду, "якщо в них залишилася хоча б крапля людської совісті", визнати цей закон неконституційним.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада прийняла в цілому закон про мови, авторами якого є "регіонали" Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов. 8 серпня Віктор Янукович підписав закон про основи державної мовної політики. Закон зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин в регіонах, де їх чисельність перевищує 10%.

У східних і південних областях України місцеві органи влади зробили ряд кроків по реалізації положень закону.

13 серпня Одеська міська, а 15 серпня - Одеська обласна ради надали російській мові статус регіональної. Також Краснолуцька міська рада Луганської області вирішив дублювати тексти в офіційних документах російською мовою поряд з українською.

16 серпня в Запорізькій області російська мова стала регіональною згідно з рішенням Запорізької обласної ради. Севастопольська міськрада 16 серпня також прийняла рішення про надання російській мові статусу регіональної.

15 серпня Верховна Рада Криму доручила Раді міністрів до 10 жовтня підготувати та внести на розгляд кримського парламенту пропозиції щодо реалізації в регіоні закону "Про основи державної мовної політики".

Зараз ви читаєте новину «Тернопільська облрада визнала "мовний" закон неконституційним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

146

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути