середа, 17 жовтня 2012 09:43

Керівництво ЄС готове зустрітися з Януковичем після виборів та вирішення питання щодо Тимошенко

Керівництво ЄС готове зустрітися з Януковичем після виборів та вирішення питання щодо  Тимошенко
Дата проведення саміту Україна-ЄС залежить від вирішення питання щодо Тимошенко? Фото: podrobnosti.ua

Вчора посол Євросоюзу Ян Томбінскій заявив, що саміт Україна-ЄС відбудеться лише у разі вирішення проблеми політично мотивованого правосуддя щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко та членів її уряду.

Проте до вечора в Брюсселі спростували інформацію про такій умові проведення саміту, пише "Комерсант-Україна".

Згідно оновленої позиції Єврокомісії, керівництво ЄС готове зустрітися з президентом Віктором Януковичем на початку 2013 року, "після виборів і переформатування уряду". Як відомо, українська Конституція не передбачає зміни Кабінету міністрів після виборів. Але, як стверджують джерела, Київ запевнив Брюссель, що ротація неодмінно відбудеться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хорошковський: Президент більше року не був у ЄС через вибіркове правосуддя

З коментарями щодо умов проведення чергового саміту Україна-ЄС посол Євросоюзу в Україні Томбінскій виступив у вівторок на своїй першій прес-конференції на цій посаді.

"Є набір складових, об'єднання яких дозволить провести саміт. Перше - те, як пройдуть вибори, друге - як Україна буде вести себе в рішенні (проблеми. - Gazeta.ua) політично мотивованих кримінальних справ проти колишніх членів уряду, і третє - необхідне продовження реформи судової системи ", - заявив пан Томбінскій.

Оприлюднені послом умови унеможливлюють проведення саміту до звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, яких ЄС офіційно визнає потерпілими від застосування українською владою виборчого правосуддя. Томбінскій уточнив, що Євросоюз готовий піти на компроміс, "якщо будуть дуже позитивні сигнали з України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посол ЄС проти введення санкцій щодо України

Тим часом Брюссель вчора спростував вимогу, оголошену послом. В ЄС планують провести саміт без прив'язки до вирішення проблеми з ув'язненням колишніх членів уряду. "Ми чекаємо проведення виборів 28 жовтня і формування нового уряду, щоб почати підготовку до чергового саміту Україна-ЄС. Внаслідок, швидше за все, саміт відбудеться на початку 2013 року ... Це - єдина офіційна позиція Європейської ради (ради глав держав-членів ЄС. - Gazeta.ua) і Єврокомісії ", - заявив офіційний представник Єврокомісії (ЄК) Петер Стано. "Цю позицію поділяє також Європейська служба зовнішніх дій", - доповнила його Майя Кочьянчіч, спікер високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.

Вчора глава департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин заявив: "Бажання наших європейських партнерів проводити саміт після того, як будуть повністю сформовані Верховна рада, парламентська більшість і новий склад уряду, є логічним".

Зараз ви читаєте новину «Керівництво ЄС готове зустрітися з Януковичем після виборів та вирішення питання щодо Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути