Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2012 13:59

Карпачова розповіла євродепутатам, як можна врятувати Тимошенко і Луценка

Карпачова розповіла євродепутатам, як можна врятувати Тимошенко і Луценка

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова пояснила в Європейському парламенті, що змінити ситуацію щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яка відбуває покарання у колонії, зможе Вищий спеціалізований суд України у цивільних і кримінальних справах, але не нова редакція Кримінально-процесуального кодексу (КПК).

Про це вона заявила в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", розповідаючи про свій виступ у Європейському парламенті.

"Я давала загальну характеристику на підставі моніторингу, який було зроблено омбудсменом Україні за останній рік. Цей моніторинг містився у доповіді, яку раніше я представила у парламенті України. Я сподіваюся, що наступного тижня парламент розгляне постанову, і тоді рекомендації омбудсмена буде прийнято вже як обов'язкові до виконання виконавчою гілкою влади та іншими урядовими структурами України", - розповіла вона.

Карпачова також додала, що, виступаючи в Європарламенті, дала чесний аналіз ситуації, зокрема, щодо системних проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко вже пересувається самостійно, але її турбує відеоспостереження - Карпачова

"Я розповіла про доступ до справедливого правосуддя, про те, як проходить судово-правова реформа, зокрема про нову редакцію Кримінально-процесуального кодексу, сказала, що це може позитивно вплинути на долі тисяч людей в Україні. Незважаючи на всі недоліки, які є в цій редакції, я вважаю, що це - дуже важливий і необхідний крок, який Україна повинна була давно зробити", - впевнена омбундесман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карпачова попросила Азарова припинити бюрократичний футбол щодо Тимошенко

У той же час, за її словами, новий КПК не зможе одразу вирішити питання щодо Тимошенко та Юрія Луценка.

"Коли ми говорили про колишніх високопоставлених посадових осіб, зокрема, про Тимошенко і Луценка, було зрозуміло, що найближчим часом нова редакція КПК не зможе змінити їхньої ситуації, тому що новий КПК вступить у силу тільки з наступного року", - пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карпачова: стан Тимошенко вкрай важкий. Вона потребує лікування за межами СІЗО

Але реальна можливість для зміни ситуації, за словами омбудесмана, все ж таки є: "У нас сьогодні, відповідно до судової реформою, є нова структура, яка вже сформована і введена в дію вперше в історії України - це Вищий спеціалізований суд з цивільних і кримінальних справ. Ю.Тимошенко вже подала туди касаційну скаргу. Спочатку вони сумнівалися, але я наполягала, що це потрібно робити. Я сподіваюся на об'єктивність цього суду щодо Ю.Тимошенко".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карпачова хоче оскаржити арешт Тимошенко

У Луценка, який би вирок йому не виніс суд, ще буде можливість апелювати до Апеляційного суду, а в разі необхідності - і в касаційний суд, додала Карпачова.

Зараз ви читаєте новину «Карпачова розповіла євродепутатам, як можна врятувати Тимошенко і Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути