пʼятниця, 13 грудня 2019 14:14

Як брекзит вплине на Україну

Як брекзит вплине на Україну
Віктор Таран: Британське суспільство продемонструвало, що воно підтримує ідею виходу з Європейського Союзу. Фото: 5 канал

Консервативна партія діючого прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона здобула перемогу на парламентських виборах. За даними екзит-полів отримує 368 мандатів - найбільше з часів прем'єрства Маргарет Тетчер 1987 року. Консервативна партія тепер зможе сформувати свою монобільшість у британському парламенті.

Нас чекатиме жорсткий брекзит. Це - закономірний фінал стосунків між Європейським Союзом та Великою Британією. Проте може стати каталізатором, що спричинить світову фінансову кризу та внутрішні проблеми у Сполученому королівстві. Шотландія та Північна Ірландія не підтримують брекзит.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Віктор Таран.

Що означає така істотна перемога консерваторів для Британії?

- Британське суспільство продемонструвало, що воно підтримує ідею виходу з Європейського Союзу у своїй більшості. Хочуть зміцнити власний суверенітет і самостійність у політичній та економічній сфері. Бачать кризові процеси, що зараз відбуваються у Євросоюзі, відсутність єдності серед європейських країн. ЄС має проблеми з біженцями, економічні негаразди. Британці не хочуть бути частиною цього, своїми силами витягати Євросоюз з кризи. Питання безпеки на порядку денному не стоїть. Велика Британія лишається союзником Сполучених Штатів та членом НАТО. Хочуть розірвати економічні зв'язки з ЄС, адже вважають, що вони тільки шкодять Сполученому королівству.

Це - закономірний фінал усіх стосунків між Європейським Союзом та Великою Британією. Якщо подивитися на культурну ситуацію останніх кількох десятиліть, британці завжди критикували ЄС. У них було багато гумористичних шоу, серіалів на цю тему. Наприклад, у комедії "Так, пане міністр" постійно висміювали чиновників Євросоюзу. Питання "навіщо Британії бути частиною ЄС" вже давно літає у повітрі. Зараз споглядаємо останні крапки над "і" у його остаточному вирішенні.

Як далі буде розвиватись процес виходу Великобританії з Європейського Союзу після виборів?

- Нас чекатиме жорсткий брекзит. Проте маємо розуміти, що кожен раз, коли ламаються великі економічні моделі, хтось може постраждати. На світ насувається глобальна економічна криза. Незрозуміло, що може стати тим чорним лебедем, який спровокує її. Цілком можливо, що таким каталізатором буде вихід Британії з ЄС. Він призведе до погіршення економічної ситуації у світі та нової фінансової кризи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленський, нарешті, зрозумів, що Путін не хоче домовлятись" - Портников

У Шотландії та Північній Ірландії перемогти націоналісти, які не підтримують вихід з ЄС. Це ускладнить брезит? Які ще складності можуть виникнути?

- Це може призвести до радикалізації настроїв у цих регіонах. Шотландія вже знову підняла питання про незалежну державу та вихід з Об'єднаного королівства. З Північною Ірландією ситуація ще гірша. Там наріжним каменем є перетин кордону між нею та Ірландією. Якщо Лондону не вдасться забезпечити адекватне пересування людей, товарів між цими регіонами, Північна Ірландія теж може забажати відділитись від Великої Британії.

Однак, ці відцентрові тенденції існують давно. Вони - довгострокова перспектива. Питання національних референдумів у Шотландії та Північній Ірландії не вирішиться у найближчі п'ять років.

Борис Джонсон заявляє про те, що Британія може вийти 31 січня 2020 року. Встигне до цього часу?

- Зважаючи на характер прем'єр-міністра, є усі шанси. Вони вже зробили заяву про те, що угода готова, її треба лише підписати. Тут Європейський Союз та Британія нагадують старе подружжя, яке довгий час жило у шлюбі за розрахунком. Зараз вчиняють розлучення у жорсткій формі. З самого початку відносини між ними були закладені на неправильній основі. Британія довго не хотіла ставати членом ЄС, ставила багато додаткових умов, вимагала для себе окремих преференцій. Наприклад, виказувала бажання зберегти свій автономний флот. Британці не були взагалі впевнені, що членство їм потрібне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Немає жодних гарантій, що РФ колись віддасть Україні кордон" - політолог

Які ще технічні моменти треба узгодити?

- Зараз - ніяких. Але є вірогідність, що сторони захочуть унормувати ще якісь моменти, які вважатимуть проблемними. Наприклад, питання стосовно Шотландії чи Північної Ірландії. Така ініціатива може бути і від Лондону, і від Брюсселю.

Який вплив на Україну може мати вихід Великої Британії з ЄС?

- Нас чекають тільки негативні наслідки. Якщо говоримо про членство у Європейському парламенті та Парламентській асамблеї Ради Європи, британці були нашими найбільшими дипломатичними союзниками на цих майданчиках. Після брекзиту британських депутатів не буде у складі цих органів і Україна у їх особі втрати союзників. Це послабить наші зовнішні позиції. Та загально погіршить авторитет проукраїнської коаліції у Європі.

Вихід із ЄС підтримали 52% британців на референдумі 23 червня 2016 року. Брекзит планували на 31 березня ­2019-го. Відтермінували до 12 квітня і 31 жовтня. Улітку прем'єр-міністр Тереза Мей оголосила про відставку через провал його здійснення. 17 жовтня Європейський Союз і Велика Британія погодили договір про брекзит. Мав почати діяти 31 жовтня. Проте за нього не проголосував старий парламент.

Велика Британія втратить 300 млрд євро до 2030 року через вихід з Євросоюзу, за даними німецького Фонду Бертельсмана.

Зараз ви читаєте новину «Як брекзит вплине на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути