Ексклюзиви
понеділок, 26 січня 2015 16:55

Кабмін запізнився з мобілізаційними планами — експерт

Кабмін запізнився з мобілізаційними планами — експерт
unian.ua

Мобілізаційні плани потрібні на підприємствах в разі надзвичайної ситуації.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів економіст Борис Кушнірук, коментуючи доручення прем'єра Арсенія Яценюка підготувати головам облдержадміністрацій мобілізаційні плани і готуватися до переходу національної економіки на військову.

"Мобілізаційні плани потрібно було складати ще влітку. Ніхто не уявляв до якої межі може дійти Росія. Ці плани були на підприємствах у радянські часи. Напрацювання нікуди не поділись. Просто їх треба витягти з архівів, почитати і почати реалізовувати. Зараз всі обласні органи влади мають збирати наради. Там дізнатися у керівників стан справ на підприємствах. Після — визначатимуть що потрібно зробити по кожному підприємству. Наприклад, організувати людей розбирати якийсь зруйнований об'єкт. Варто організувати загони територіальної оборони. Визначити людей, які будуть в цих загонах і забезпечити їм навчання", — розповів економіст.

Він зазначив, що в мобілізаційних планах йдеться проте, як діяти в умовах війни: "Треба подумати і про воду, і про запаси їжі, і про бомбосховища. Наприклад, про генератори у разі, якщо розбомблять електростанцію. Також — де розміщуватимуться біженці, поранені, хворі. Крім того, потрібно забезпечити ліками медичні заклади, які прийматимуть хворих. У резерві повинні бути банки з кров'ю. Якщо почнуться бойові дії, то має бути визначено яку продукцію виготовлятимуть на підприємствах в кожній області. Для армії не обов'язково потрібна зброя. Це можуть бути металеві сітки для танків. Заздалегідь треба розуміти в якій мірі підприємства можуть виконувати військові замовлення. Визначити, яку техніку змушені передати підприємства на військові потреби".

Зараз ви читаєте новину «Кабмін запізнився з мобілізаційними планами — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути