вівторок, 14 травня 2013 19:25

Ірина Луценко: "Толерантне відношення до сексуальних меншин є одним з квитків до асоціації з ЄС"

Ірина Луценко: "Толерантне відношення до сексуальних меншин є одним з квитків до асоціації з ЄС"
Ірина Луценко Фото: obozrevatel.com

Українське суспільство ще не готове до ухвалення антидискримінаційного закону, особливо в частині, що стосується сексуальних меншин.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказала народний депутат від фракції "Батьківщина" Ірина Луценко, говорячи про законопроект №2342 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні".

Вона пояснила, що цим законопроектом вносяться зміни до Трудового та Цивільного кодексів, якими, зокрема, забороняється дискримінація людей за ознаками статі, національності, сексуальної орієнтації тощо.

"У Цивільний кодекс в 60 статтю вноситься два основні моменти, які саме і викликають основне збурення у релігійних конфесій. Це імовірне спонукання до дискримінації і те, що якщо людина, яка нібито не взяла на роботу, наприклад людину нетрадиційної орієнтації, і ця людина подала до суду, то відповідальність лягає саме на відповідача", - пояснила вона.

Луценко додала: "Саме це більш за все і турбує церковників. Та з цього приводу є дуже багато роз'яснень. Основним моїм аргументом є те, що Конституцією визначено, що люди рівні незалежно від їхньої релігійної, партійної і будь-якої іншої ознаки і не можуть дискримінуватися. Фактично, статті Конституції говорять про те, що всі люди рівні, не залежно від належності їх до будь-якої статі чи сексуальних меншин".

Однак на ухваленні окремого законопроекту з цього питання наполягає саме Європа, підкреслила нардеп, що є вагомим чинником при ухваленні рішення щодо проекту закону.

"Європа наполягає на тому, щоби все ж таки було чітко сказано: не дискримінувати і приймати на роботу людей, незалежно від їхньої сексуальної орієнтації, - пояснила вона. - Україна знаходиться зараз у дуже важкому економічному стані, розділений схід і захід, і ми на сьогодні знаходимося в цивілізаційному виборі: Митний союз, чи все ж асоціація з ЄС. Тому, не зважаючи на хиткість цієї ситуації, на подразник, який виникає зараз - толерантне відношення до сексуальних меншин, мабуть, є одним з квитків в цю асоціацію, яка має бути номером один у цьому році. Ми маємо бути в цій асоціації. І якщо толерантне відношення — це є одним з питань вступу, то ми маємо піти на цей крок, як державні діячі, а не просто як політики".

Водночас, Луценко переконана, що в українському суспільстві треба проводити роз'яснювальну роботу з цього питання і вже тоді ухвалювати цей законопроект.

"Я вважаю, що суспільство не готове (до такого закону — ред.). Там немає нічого страшного, але треба просто вести роз'яснювальну роботу. Це основне", - додала вона.

Нагадаємо, що сьогодні Верховна Рада мала намір розглянути законопроект №2342 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні".

Противники цього законопроекту наполягають, що основна його загроза - це фактична легалізація гомосексуалізму в Україні. Однак розгляд цього проекту було відкладено. Як пояснив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, це було зробленою за його проханням, оскільки достатньої кількості голосів за цей законопроект все рівно не знайдеться.

Варто зазначити, що цей законопроект є одним з так званих євроінтеграційних, які Україна має ухвалити задля підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Луценко: "Толерантне відношення до сексуальних меншин є одним з квитків до асоціації з ЄС"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

196

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути