вівторок, 27 січня 2009 17:07

Інтерпол: Коли запроваджують електронні паспорти рівня ЄДАПСу - це наша спільна перемога

19-21 січня 2009 року в Україні з офіційним візитом перебувала делегація Інтерполу на чолі з генеральним секретарем Рональдом Ноублом (Ronald K. Noble).

Одна з основних тем, що обговорювалися з представниками Інтерполу під час відвідин нашої країни, - підвищення безпеки кордонів та ідентифікаційних документів.

Не випадково у складі делегації Міжнародної організації кримінальної поліції були Елен Дезінськи, керуючий директор Глобальної ініціативи з безпеки та Іванка Спадіна, менеджер проекту "Бази даних втрачених і вкрадених паспортів" Інтерполу.

У перший же день приїзду представники Інтерполу відвідали підприємства українського Консорціуму ЄДАПС. За наслідками переговорів із керівництвом Консорціуму, було підписано Меморандум про створення електронного паспорта працівників Інтерполу який матиме найпередовіші елементи захисту.

Рональд Ноубл провів офіційні зустрічі з прем"єр-міністром України Юлією Тимошенко, головою Верховної Ради України Володимиром Литвином й народними депутатами, зокрема з Василем Грицаком і головою парламентського комітету з питань забезпечення правоохоронної діяльності Віктором Швецем. Також відбулася зустріч із міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком.


Українська сторона висловила зацікавленість у проведенні в Києві на початку 2010-го глобальної конференції з питань захисту кордонів та ідентифікаційних документів. Рональд Ноубл підтримав цю ініціативу, що знайшло відповідне відображення офіційному прес-релізі Інтерполу.

Під час офіційного прийому у Володимира Литвина Рональд Ноубл поцікавився ситуацією зі впровадженням в Україні високих технологій у сфері виробництва ідентифікаційних документів. Генеральний секретар високо оцінив новий український закордонний паспорт, розроблений Консорціумом ЄДАПС і який визнано одним із найкращих у світі ООН (ICAO), ОБСЄ та Єврокомісією.

Враховуючи важливість виробництва високозахищених електронних паспортів для Інтреполу, він, звертаючись до Володимира Литвина, сказав: "Я хочу розраховувати на ваше сприяння в тому, щоб українська влада не втручалися в діяльність Консорціумі ЄДАПС й у відносини між "ЄДАПСом" та Інтерполом". Із подібними ж побажаннями він звернувся і до Юлії Тимошенко.

Голови законодавчої і виконавчої гілок влади відповіли, що вони також пишаються новим українським закордонним паспортом і досягненнями Консорціуму ЄДАПС.

Журналістам вдалося взяти ексклюзивне інтерв"ю у пана Ноубла:

- Делегація Інтерполу під час візиту в Консорциум ЄДАПС відвідала, зокрема і спеціалізоване підприємство "Голографія". Що ви можете сказати про захисні технології "Голографії" в рамках програм щодо захисту від підробок підакцизних (голографічні захисні елементи для акцизних марок) та інших товарів?

- У мене найпозитивніші враження про відвідини виробництва. Я бачив чимало підприємств, коли працював для уряду США. Я в захваті від рівня безпеки виробничих процесів у Консорціумі. Така висока якість продукції і високий рівень виробничого комплексу були для мене несподіванкою.

- Ви порівнюєте тільки з американськими виробництвами чи і з європейськими технологіями?

- За діяльністю мені доводилося вникати в технології захисту різних державних документів різних країн - від технологій поліграфічного й голографічного захисту посвідчень особи, банкнот до технологій біометричної інформації, що використовують у паспортах. Я добре обізнаний про міжнародні стандарти в цій сфері та про ступінь розвитку поточних розробок. І звісно було цікаво побачити технологічний рівень заводів "ЄДАПСу" - це найвищий рівень.

- Ви не могли припустити, що побачите таке наукоємке й високотехнологічне виробництво в Україні?

- Так, це було для мене приємною несподіванкою.

- Ви є експертом із захисту документів, а Інтерпол володієвсією оперативною інформацією, що є у світі про підробки паспортів. Упродовж півтора року ЄДАПС бере участь у держпрограмі з випуску українського закордонного паспорта нового зразка. Чи були випадки його підробок?

- Хороше запитання. Я ніколи не бачив, до візиту в Україну, нового українського закордонного паспорта. Я бачив тільки старі українські паспорти, які були не так захищені, як зараз. На даний момент інформації про те, що нові закордонні паспорти були підроблені, у нашій базі даних немає (у ній налічується близько 16 млн записів - Ред.).

- Ваш вибір "ЄДАПСу" як розробника прототипу електронного паспорта працівника Інтерполу був продиктований відсутністю підробок українського закордонного паспорта і визнанням цього документа ICAO?

- Якщо переглянути результати досліджень, що були зроблені міжнародними організаціями, то можна побачити, що технології, які пропонує ЄДАПС у сфері захисту документів і виробництва електронних паспортів, є одними з найкращих у світі.

- Інтерпол зацікавлений у паспортах із високим ступенем захисту від підробок. ЄДАПС відповідає вашим вимогам. Чи можна говорити, що електронний паспорт, розроблений Консорціумом, стане своєрідним еталоном, і Інтерпол зможе популяризувати ці технології для найбільш широкого застосування по всьому світу. Адже багато країн, що стикнулися з проблемою боротьби з тероризмом і міжнародною злочинністю, все ще не мають власних технологій захисту документів?

- Так, саме так. Для світу залишається великою загрозою те, що терористи можуть використовувати підроблені документи. І запроваджуються електронні паспорти рівня "ЄДАПСу" - це можна вважати нашою спільною перемогою в боротьбі з тероризмом і міжнародною злочинністю. Адже, всі країни мають можливість співпрацювати між собою щодо обміну інформацією про документи, отримувати дані про всі вкрадені або втрачені паспорти, щоб унеможливлювати їхню підробку.

- Які ваші враження від України?

- Я вже був у Росії до цього і чекав, що країни будуть схожі, але тут - це був дуже теплий прийом українських колег. А побачене мною на українському виробництві - це справді унікально. Я в захваті й буду радий можливості знову приїхати сюди. Багнет.

- Також будемо раді бачити Вас знову.

Зараз ви читаєте новину «Інтерпол: Коли запроваджують електронні паспорти рівня ЄДАПСу - це наша спільна перемога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути