середа, 13 лютого 2013 10:43

Ініціатором компромісу між владою та опозицією має бути президент - експерт

Ініціатором компромісу між владою та опозицією має бути президент - експерт
Олексій Голобуцький пояснив, чому ПР не йде на силове розблокування Ради. Фото: news.liga.net

Пошуки компромісу у ситуації, яка склалася у Верховній Раді, мають йти від президента.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олексій Голобуцький.

Говорячи про те, чи знайде влада та опозиція компроміс щодо персонального голосування та розблокування парламенту, він наголосив:

"Вони можуть, звичайно, домовитися. Наприклад, предметом домовленості може стати один день для голосування. Але у цьому питанні і у влади, і в опозиції має бути стратегічне мислення. Поки що як одна, так й інша сторона діють тактично. Вони вв'язуються у щось, входять в якийсь протест, а потім не знають як з нього вийти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди починають глузувати та сміятися з Партії регіонів - "ударівець"

Влада, на думку експерта, зараз робить кроки, які можуть слугувати ще більшому загостренню ситуації. Прикладом цього є нещодавнє рішення ВАСУ щодо позбавлення двох депутатів мандатів.

"Крім того, при нашій формі правління все ж таки ініціатором компромісу має бути не фракція Партія регіонів, не спікер, а президент. Це логічно, бо ми живемо за президентсько-парламентської республіки. Те, що буде далі, вирішується в одному-двох кабінетах і спрогнозувати це неможливо", - зауважив Голобуцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Рада не працюватиме 30 днів, Янукович розпустить її - "ударівець"

На думку політолога, влада зараз розуміє, що силовим методом розблокування парламенту проблему вирішити все ж таки не вдасться.

"Влада усвідомлює, що силовий метод зняття блокування не буде грати на її користь. Період, коли "регіони" показували, що вони є сила, що вони все можуть, що вони зможуть зламати будь-який сценарій, будь-яке блокування, вже закінчився. Вони це показували протягом 2,5 років і від цього країні жити краще не стає", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чергування дають можливість краще взнати один одного" - нардеп розповіла про ночівлю у ВР

Голобуцький додав: "Особливо перед тим, коли ми чекаємо рішення МВФ з приводу чергового траншу, піднімається питання щодо євроасоціації — силовий метод не є виходом. Тим паче, треба розуміти, що такого варіанту, як при Харківських угодах чи в інших ситуаціях вже не буде. Тому що є "Свобода", є УДАР, у яких є свої інтереси. Тоді це була просто політична гра, а зараз вже реально йде гра на президентські вибори. І тут вже люди (опозиція) фізично готові протистояти, боротися, бо гра цього вартує".

Зараз ви читаєте новину «Ініціатором компромісу між владою та опозицією має бути президент - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути