Ексклюзиви
понеділок, 07 листопада 2011 16:05

Харі "порадили" піти, бо виграти він вже нічого не міг - Фесенко

Харі "порадили" піти, бо виграти він вже нічого не міг - Фесенко

Василю Харі "порадили" піти з посади голови Федерації профспілок України (ФПУ), бо його конфлікт з Генпрокуратурою не подобався багатьом керівникам галузевих профспілок.

Таку думку Gazeta.ua висловив політолог, керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи заяву Хари про відставку.

"Можна по-різному це (заяву про відставку — Gazeta.ua) називати: тиск або порада, що це буде найкращий варіант для нього піти без скандалу. Війна між ними та Генпрокуратурою була вже просто безглуздою з політичної точки зору. Харі пояснили, що виграти нічого у цій війні не може, а програти він може багато", - вважає політолог.

Фесенко переконаний, що ситуація навколо Хари не подобалось вже нікому: "Цей конфлікт був уже не тільки з боку вищих керівників Партії регіонів. Цей конфлікт вже викликав незадоволення і в Адміністрації президента, і в уряді. Судячи зі змісту публічної заяви Хари, він зіткнувся з відсутністю підтримки і можливо з критичною позицією більшості керівників галузевих профспілок".

На думку політолога, кожна галузева профспілка достатньо автономна, і на це треба зважати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опальний Хара проштовхує Шведова на голову профспілки аграріїв

"Федерація профспілок — це не та структура, якою можна керувати одноосібно. ФПУ є лише федерацією, певною координуючою структура, загальним організаційним дахом для різних галузевих профспілок", - підкреслив він, наголосивши, що єдиним фронтом проти когось ФПУ ніколи не виступить.

Фесенко додав, що: "Зараз у цьому конфлікті більшість галузевих профспілок виступили не на стороні Хари, тому що загострення цього конфлікту вже могло вдарити і по інтересам керівників інших галузевих профспілок. В чому вони не були зацікавлені, адже тут для них могли бути ризики: ті ж проблеми, які виявили у Хари, могли знайти і у галузевих профспілках. Хара просто опинився самотнім у цій боротьби з Генпрокуратурою і вирішив, що краще просто піти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГПУ "оголосила війну проти федерації" на замовлення олігархів - Хара

На думку експерта, після того, як Хара залишить цю посаду нічого у ФПУ не зміниться, адже більшість керівників галузевих профспілок розуміють, що треба зберігати єдність у цій організації. Водночас, політолог не виключає, що за крісло голови ФПУ може розгорнутися нова боротьба.

"Хара зазначив, що там є такий специфічний інтерес, як не конфліктувати із владою: відстоювати інтереси свої та інтереси працівників по мірі можливості, але не воювати, не конфліктувати до останнього. Та не виключно, що тут можуть бути знову спалахи боротьби за крісло — хто буде керівником цієї структури. Та це буде лише у тому випадку, якщо тільки у керівництві країни вже не знають людину, яка прийде на цю посаду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генеральна прокуратура взяла в оборот Хару

На думку Фесенка, владі краще повернути приватизовані санаторії ФПУ у державну власність: "Можливо просто Хара підпав під гарячу руку кампанії з боротьби з корупцією. Та якщо санаторії потім комусь передадуть, то це не сприятиме зростанню довіри до влади. А от повернути їх у власність профспілок було б правильно".

Зараз ви читаєте новину «Харі "порадили" піти, бо виграти він вже нічого не міг - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути