вівторок, 10 листопада 2015 15:45

Гриневич розповіла про законопроект, який зробить українську науку європейською

Гриневич розповіла про законопроект, який зробить українську науку європейською

Верховна Рада України прийняла у першому читанні реформаторський урядовий законопроект "Про наукову та науково-технічну діяльність".

За відповідне рішення сьогодні проголосували 290 народних депутатів.

"Законопроект започатковує платформу для розвитку наукової діяльності", - сказала голова комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

Так, за її словами, цей законопроект створює правове поле для налагодження зв'язків між українською наукою та Європейським дослідницьким простором (ERA), перш за все, завдяки преференції реалізації міжнародно-технічних програм і проектів державних наукових установ та закладів.

Крім того, як зазначила Гриневич, у законопроекті скориговано позиції щодо діяльності НАН України, закладено інструмент для розподілу грантового фінансування і передбачено ротацію керівників державних наукових установ зі встановленим максимумом перебування на посаді.

"У законопроекті чітко виписано структуру, функції та роль Національної ради України з питань розвитку науки і технологій у забезпеченні ефективної взаємодії представників наукової громадськості, органів виконавчої влади та реального сектору економіки у формуванні та реалізації єдиної державної політики у сфері наукової і науково-технічної діяльності", - пояснила Гриневич.

"Це дозволить реформувати українську науку та через децентралізацію управління науковою сферою і демонополізацію фінансування сприятиме її входженню до Європейського дослідницького простору", - наголосила голова профільного комітету.

Гриневич також повідомила, що до робочої групи з доопрацювання урядового законопроекту до другого читання увійшли представники Міністерства освіти і науки України, представники альтернативних законопроектів та громадських організацій.

Зараз ви читаєте новину «Гриневич розповіла про законопроект, який зробить українську науку європейською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути