четвер, 24 лютого 2011 12:18

Горбачов згадав, як він переконував литовців залишитися в СРСР

Горбачов згадав, як він переконував литовців залишитися в СРСР

Екс-президент СРСР Михайло Горбачов спростовує повідомлення низки ЗМІ про те, що, погоджуючись на відділення Литви від Радянського Союзу, вимагав з цієї республіки 21 млрд рублів.

"Це вже зовсім несерйозні розмови і занадто вільна інтерпретація тих подій, які дійсно були після того, як Литва захотіла вийти зі складу СРСР. Ніякої торгівлі не було", - сказав Горбачов.

"Так, я зустрічався і з тодішнім керівником Литви Альгірдасом Бразаускасом, та й не тільки з ним, і намагався пояснити, що категоричне відділення поставить багато питань. Необхідно буде думати і про те, яким чином розселяти людей залежно від їхнього бажання в якій країні жити. Виникли б і територіальні питання. І, звичайно, рішення всього цього вимагало б багато грошей", - додав колишній радянський лідер.

За його словами, він "також переконував їх, що вони стали на хибний шлях". "Я і зараз вважаю, що якби Литва погодилася тоді підписати відповідний договір Союзу суверенних держав, вона б мала достатньо можливостей для самостійності. Але при цьому у неї було б набагато більше плюсів для взаємовигідного співробітництва з іншими учасниками союзу", - зазначив Горбачов.

При цьому він звернув увагу на те, що "в цьому питанні переконував не тільки Литву, але й Латвію, Естонію".

Слід зазначити, що агентство BNS повідомило напередодні з посиланням на розсекречений документ зі шведського дипломатичного листування, що в березні 1990 року Михайло Горбачов погодився на незалежність Литви, однак нібито зажадав за це 21 млрд рублів і хотів, щоб Клайпеда стала частиною Калінінградської області.

Зараз ви читаєте новину «Горбачов згадав, як він переконував литовців залишитися в СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути