середа, 17 серпня 2011 13:46

Горбачов розповів про помилки, про які він шкодує найбільше

Горбачов розповів про помилки, про які він шкодує найбільше

Колишній президент СРСР Михайло Горбачов в черговому інтерв'ю західним ЗМІ розповів про свої помилки на посаді керівника країни.

Горбачов перерахував The Guardian не менше п'яти своїх помилок в період, коли він стояв на чолі СРСР, повідомляє InoPressa. Серед них - зволікання з реформуванням КПРС і СРСР, недостатньо активне надання більшої самостійності союзним республікам, а також свою поведінку у відносинах з Борисом Єльциним.

Як зізнається Горбачов, найбільше він шкодує про те, що свого часу він занадто довго намагався реформувати КПРС. Як тепер вважає політик, йому ще в квітні 1991 треба було скласти повноваження генсека ЦК КПРС і сформувати демократичну партію реформаторів, оскільки "комуністи вставляли палиці в колеса всім назрілим змінам".

Ще однією своєю помилкою Горбачов назвав той факт, що занадто пізно почав реформувати СРСР і надавати союзним республікам більше повноважень. Хоча деякі аналітики сумніваються, що реформувати радянську систему було в принципі можливо, Горбачов, оптиміст за характером, переконаний, що досягти цього і попередити путч 1991 року було реально.

Колишній президент також жалкує про те, що пішов у відпустку перед підписанням оновленого варіанту союзного договору.

"Напевно, без 10-денної відпустки я міг би і обійтися ... Я був уже готовий прилетіти в Москву і підписати договір. Але 18 серпня приїхала без запрошення група людей. Я підняв трубку телефону - дізнатися, що це за люди, хто їх прислав. Але сигналу не було. Телефон відключили ", - розповів Горбачов.

Він також зізнався британським журналістам, що одним з головних своїх досягнень вважає перебудову.

Екс-президент назвав "повною нісенітницею" твердження, що він організував путч.

На думку політика, в тій ситуації Єльцин повів себе абсолютно правильно, коли очолив боротьбу з членами ДКНС. На питання, перемогли б путчисти, якби вони відразу заарештували Єльцина, Горбачов відповів, що путч в будь-якому випадку був приречений на невдачу.

Зараз ви читаєте новину «Горбачов розповів про помилки, про які він шкодує найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути