Ексклюзиви
понеділок, 15 квітня 2013 13:54

"Гонта прийде – порядок наведе" - в Умані "Свобода" провела смолоскипний марш
18

Фото: Фото: Роман Чорномаз

У місті Умань на Черкащині 14 квітня ВО "Свобода" провела смолоскипний марш, приурочений до 245-ї річниці Коліївщини в Україні. Під гучний бій барабанів більше 60 людей з державною символікою, прапорами ВО "Свобода" та запаленими смолоскипами пройшли вулицями міста.

Більшість учасників молоді люди, до них приєднувалися по дорозі люди старшого віку. Приїхав в Умань взяти участь у ході нардеп Юрій Сиротюк. Захід в Умані проходив втретє.

"Першою в Європі спробою провести національну та соціальну революцію була саме Коліївщина 1769 року. А в Європі така боротьба масово почалась лише в 1848 році. Тобто, Україна майже на 100 років випередила європейські країни в боротьбі за національні та соціальні права. Коліївщину несправедливо вважають розбійницькою акцією. Щоб вшанувати героїв, які полягли в боротьбі за нашу країну, ми подали до Верховної Ради України проект постанови про відзначення 245-ї річниці Коліївщини", - розповів Сиротюк перед маршем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорновіл переконаний, що Луценко єдиний, хто може вивести людей на вулицю

Акція розпочалась о 19:00 біля Хреста борцям за волю України у парку на вулиці Садовій. Очолювала колону дівчина з портретом Кобзаря в руках. За нею десять учасниць акції несли прапор України розміром 6 на 3 метри. Слідом за ними зі смолоскипами, прапорами та плакатами з написами "Наша Країна – Наші Правила!", "На коліна перед Україною", "Волю Павличенкам", "Час Коліївщини" пройшли решта учасників ходи.

Під бій барабанів учасники маршу скандували гасла "Слава Україні", "Революція" та "Гонта прийде – порядок наведе". Пройшовши вулицями Садовою та Радянською, колона спинилась біля пам'ятного каменя Івану Гонті та Максиму Залізняку.

Очільник Черкаської обласної організації ВО "Свобода" Юрій Ботнар переконаний, що нової хвилі народних повстань не минути:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВР порекомендували створити у державі такі соціальні умови, щоб не хотілось робити аборти

"Колись Коліївщина була природним опором на гноблення прав українців. Зараз ситуація аналогічна: беззаконня, нехтування правами людей, суди, які захищають права лише багатих людей, величезна купа різноманітних сучасних панів. Вони самі нам натякають, що ми маємо робити спротив. Назріває нова Коліївщина і вона відбудеться".

Щоб побудувати пам'ятник Гонті і Залізняку, уманчани створили благодійну організацію "Уманський фонд ім. М. Залізняка та І. Гонти". Керівник організації Володимир Гончарук розповів, що на місці пам'ятного каменю побудують 11-метровий монумент.

"Проведені всі необхідні заміри та проби грунту, є вже люди, які працюють над проектом пам'ятника. Гроші на монумент дають жителі Умані та всі небайдужі. Ми навіть плануємо викарбувати на камені біля нього імена та прізвища всіх, хто пожертвував на побудову", - розповів Гончарук.

На завершення акції учасники виконали державний гімн.

Зараз ви читаєте новину «"Гонта прийде – порядок наведе" - в Умані "Свобода" провела смолоскипний марш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути