пʼятниця, 21 вересня 2012 04:22

Спецтема: Закон про наклеп

Глузман: Пропонований закон про "наклеп" — терористичний

Глузман: Пропонований закон про "наклеп" — терористичний
polit.ua

Введення поняття "наклеп" в кримінальний кодекс в наших специфічних правосудних умовах небезпечно. Таку думку висловив учасник Ініціативної групи "Першого грудня" Семен Глузман у своєму блозі на Lb.ua, назвавши законопроект "терористичним".

На думку відомого правозахисника, лікаря та колишнього дисидента Семена Глузмана, прийняття такої норми небезпечно не тільки для журналістів, а й "для всіх нас, українських громадян, які мріють стати повноцінними європейцями".

"Навіть радянські юристи таку небезпеку бачили, тож вказали: "Распространение истинных, хотя и позорящих, сведений состава преступления не содержит" (Юридичний енциклопедичний словник, 1987 рік). А як тут визначити, що істинне, а що — вигадки? Пропонований закон об'єктивних норм не створює, отже, він — терористичний (це за Марксом, я лише процитував!)", — пише Глузман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За "наклеп" судити можуть навіть блогерів і користувачів соцмереж

Семен Глузман згадує, як сам був звинувачений КҐБ у наклепі.

"Добре пам'ятаю, як слідчий КҐБ пояснював мені, що мільйони сталінських безвинних смертей — мій наклеп (на радянський суспільний і державний лад). Що наклеп — вторгнення радянських танків в 1968 році в Чехословаччину. І закриті процеси над письменниками-дисидентами наклеп. А вже використання психіатрії для розправи над інакомислячими — зовсім підлий наклеп. Найдемократичніший у світі радянський суд підтримав думку слідчого. Так я став повноцінним наклепником — особливо небезпечним державним злочинцем. Ні-ні, не політв'язнем, бо таких в СРСР не було".

Учасник Ініціативної групи "Першого грудня" підкреслив, що ці обвинувачення були давно, у 1972-му.

"То невже знову?" — стурбований колишній дисидент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проект закону про наклеп відповідає європейським нормам - Сухий

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала у першому читанні за зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини. Згідно зі змінами до законодавства журналістів, а також інших громадян, що поширять інформацію, яку хтось розцінить як посягання на його честь і гідність, чекає покарання аж до обмеженням волі на строк від двох до п'яти років.

Зараз ви читаєте новину «Глузман: Пропонований закон про "наклеп" — терористичний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути