Ексклюзиви
понеділок, 27 серпня 2012 12:13

З фільму про становлення України вирізали епізод про референдум 1991-го

З фільму про становлення України вирізали епізод про референдум 1991-го
Сергій Буковський та режисер Сергій Проскурня презентують фільм в Одесі. Фото: Євген Джумига

В Одесі 24 cерпня у Єврейському культурному центрі відбувся перегляд документального фільму Сергія Буковського "Україна. Точка відліку". Презентація пройшла під егідою Одеського вільного університету, який розпочав новий навчальний сезон.

Стрічка охоплює період останнього десятиріччя існування Радянського Союзу – зі смерті Л. Брежнєва у 1982 року до розпаду держави у кінці 1991-го. На фестивалі World Media Festival у Гамбурзі "Точка відліку" отримала золоту статуетку в номінації "Документальний політичний фільм".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український режисер зняв кіно для Нігерії

За словами Сергія Буковського, "Точку відліку" створювали швидкими темпами: "Фільм був зроблений буквально за два дні до ефіру, дуже швидко за чотири місяці. Ми працювали день і ніч, бо сьогодні темпи виробництва саме такі. Це не колишні радянські часи, коли такі фільми можна було робити рік-два і насолоджуватися".

Після перегляду фільму та вшанування хвилиною мовчання пам'яті трьох жертв серпневого путчу 1991 р. Сергій Буковський почав відповідати на питання глядачів. В процесі спілкування із залом режисер розповів про складнощі в процесі створення фільму, свої плани на майбутнє, проблеми сучасної української кінохроніки та особисте бачення тих буремних подій.

Режисер повідомив, що однією з найбільших перешкод у процесі створення "Точки відліку" був брак історичної кінохроніки:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український режисер переміг на кінофестивалі в Локарно

"Неймовірно складно було знайти в нашому архіві якісь маленькі краплини атмосфери того часу. Знаєте, те, як у нас завжди знімають, телевізійники та кіношники називають "бермудський трикутник" – Кабмін, Адміністрація Президента та Верховна Рада. І все, більше нічого в світі не існує для телебачення. Це офіційна хроніка. Але щось знайти там – хроніку Маріуполя, хроніку Донецька, хроніку чогось ще, щоб збудувати якусь картину світу, атмосферу того часу, було дуже важко".

"Але, у порівнянні з сьогоднішнім днем, – продовжив режисер, – сьогодні майже нічого не знімається, літописи не знімаються. Якщо ви приїдете в архів на Солом'янку, до 1995 ви більш-менш зможете знайти, а далі все провалюється".

Окрім кінохроніки у фільмі широко представлені інтерв'ю з безпосередніми учасниками та очевидцями тих подій – головою Верховної Ради України Леонідом Кравчуком, радником з національної безпеки адміністрації Джорджа Буша Беном Стоукрофтом, письменницею Оксаною Забужко, істориком Ярославом Грицаком, дисидентами Семеном Глузманом, Левком Лук'яненком та іншими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "Кінолеві" покажуть торішнього претендента на "Оскара"

У процесі створення "Точки відліку", як пояснив Сергій Буковський, цілі епізоди вирізалися. Так, не потрапив до фільму епізод з референдумом у грудні 1991. Пояснив автор фільму це таким чином:

"Знаєте, це таке прислів'я суто професіональне. Чим режисер хороший відрізняється від режисера поганого? Гарний режисер викидає гарні кадри, поганий – погані. Ми заради збереження фільму викидали дуже гарні шматки".

Сергій Буковський поділився з глядачами своїми планами на майбутнє та зауважив, що хотів би знімати кіно про сьогоднішній день, сучасних людей. Щодо українських політиків, то він зазначив, що вони йому не цікаві.

Зараз ви читаєте новину «З фільму про становлення України вирізали епізод про референдум 1991-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі